GroenLinks geeft in Amsterdam prioriteit aan aanpak racisme en discriminatie

In nieuws op 15-09-2017 | 08:30

Als een van de eerste partijen heeft GroenLinks Amsterdam haar concept- verkiezingsprogramma gepresenteerd. In dit programma is de aanpak van discriminatie en racisme één van de drie prioriteiten. De andere twee prioriteiten zijn het terugdringen van de groeiende ongelijkheid in de hoofdstad en een radicale vergroening.

Tijdens de perspresentatie liet lijsttrekker Rutger Groot Wassink weten dat hij zich zorgen maakt over de sociale samenhang in de stad en de sociaaleconomische ongelijkheid die heeft geleid tot een steeds scherper onderscheid tussen buurten waar de bewoners het goed hebben en buurten waar de bewoners de eindjes aan elkaar moeten knopen. Er moet volgens hem veel meer aandacht worden gegeven aan de aanpak van discriminatie en (alledaags) racisme.

De auteurs van het concept verkiezingsprogramma, waaronder ook voormalig Tweede Kamerlid Tofik Dibi, schrijven: 

Te lang is dit alledaagse racisme onder het kleed geveegd. Wij gaan dat veranderen. Racisme, homohaat, antisemitisme, seksisme en moslimhaat hebben onze permanente aandacht. In Amsterdam mag niemand zich schamen voor wie hij of zij is en hoeft niemand bang te zijn om wie hij of zij is. Wie op straat gezet wordt om zijn seksualiteit, bespuugd wordt om haar hoofddoek, betast wordt vanwege een kort rokje of de deur gewezen wordt om zijn huidskleur zal ons altijd aan zijn of haar zijde vinden. Alle Amsterdammers zijn ons evenveel waard. Hun waardigheid willen wij beschermen.
Niemand wordt geboren als racist. Racisme leer je aan. En wat aangeleerd wordt, kan ook afgeleerd worden. Wij willen dat de racisten van vandaag morgen geen racist meer zijn. Dat vraagt om een stadsbestuur dat stelling neemt. Er wordt niet meer samengewerkt met instellingen of bedrijven waar racisme plaatsvindt. De eigen organisatie staat open voor iedereen. 

Discriminatie

Concreet stelt Groenlinks onder andere voor dat het Openbaar Ministerie topprioriteit maakt van het opsporen en strafrechtelijk vervolgen van racistische bedrijven, werkgevers en uitzendbureaus. Verder wil de partij dat de gemeente niet alleen een campagne start om de aangiftebereidheid te stimuleren, maar dat er ook altijd wordt teruggekoppeld wat er met de aangifte is gebeurd. GroenLinks wil meer middelen voor het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam dat actiever naar buiten moet treden. Uitgaansgelegenheden die worden betrapt op discriminatie krijgen één waarschuwing en verliezen daarna hun vergunning.

Zwarte Piet niet meer welkom

Ook wil GroenLinks investeren in het vergroten van het bewustzijn van ons koloniaal- en slavernijverleden, Keti Koti groots vieren, bij voorkeur als een nationale feestdag en een museum voor het Slavernijverleden realiseren. Schoolboeken worden gedekoloniseerd en er komt meer aandacht op scholen voor het slavernijverleden en de barbarij in voormalig Nederlands-Indië en andere voormalige koloniën.

Zwarte Piet is wat betreft GroenLinks niet meer welkom in Amsterdam. 

Etnisch profileren

Etnisch profileren door de politie wil GroenLinks tegengaan door het introduceren van stopformulieren, het werken aan een cultuurverandering binnen de politie en het bewust maken van leerlingen van de rechten en plichten die ze hebben in contact met de politie en justitie.
.
Verder

De partij wil verder dat de gemeente structureel gaat samenwerken met zelforganisaties om een beter inzicht te krijgen in de ervaringen van actieve burgers met een migratie-achtergrond. Ook pleit GroenLinks voor meer aandacht voor onderadvisering van leerlingen met een bi-culturele achtergrond, een diverser personeelsbestand van de gemeente eventueel door quota en diverse maatregelen om de positie van LHBT+ te versterken. 

Interessant wordt of de diversiteit die GroenLinks steunt ook zichtbaar wordt op de kandidatenlijst die begin oktober wordt gepresenteerd. Op 4 november worden programma en kandidatenlijst definitief vastgesteld, 

Het hele concept programma is hier te lezen. 

 

Republiek Allochtonië zal uitgebreid verslag doen van de verkiezingsprogramma, met bijzondere aandacht voor de vier grote steden. U vindt deze artikelen hier. 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over #gr2018, amsterdam, groenlinks, nieuws.

Delen: