Nieuwe website over afhankelijke verblijfsvergunning

In nieuws door Ewoud Butter op 02-06-2024 | 15:24

Het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht heeft een nieuwe website gelanceerd: www.afhankelijkverblijf.nl. De website is bedoeld als informatiebron voor mensen die voor hun werk of in het dagelijks leven te maken krijgen met mensen met een afhankelijke verblijfsvergunning. Dat laat het platform in een persbericht weten.

Op de website is basisinformatie te vinden over de afhankelijke verblijfsvergunning. Er is ook een routekaart die bezoekers kunnen invullen om verschillende opties voor voortgezet verblijf te verkennen (bijvoorbeeld bij verbreking relatie). De informatie op de website is niet alleen nuttig voor huwelijksmigranten zelf, maar ook voor professionals die met deze doelgroep werken. 

Het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht zet zich al jaren in om de nadelige effecten van het afhankelijk verblijfsrecht op de emancipatie, participatie/integratie en veiligheid van vrouwen aan de orde te stellen. Dit doen ze door:

  • Onderzoek
  • Voorlichtings- en deskundigheidsbijeenkomsten
  • Informatiemateriaal
  • Belangenbehartiging
  • Beïnvloeding van beleid

De problematiek van juridische afhankelijkheid wordt al vele jaren aan de kaak gesteld door migranten- en vluchtelingenvrouwen, maar bestaat helaas nog steeds ondanks de beperking in de persoonlijke zelfstandigheid van vrouwen. Persoonlijke autonomie is een fundamenteel recht voor iedereen.

Meer informatie

Meer informatie over de activiteiten van het platform is te vinden op www.afhankelijkverblijf.nl .

Daar is ook het onderzoeksrapport "Heb Geduld. De betekenis van de juridische verblijfsafhankelijkheid in het dagelijks leven van huwelijksmigranten en hun partners" van Betty de Hart, Eef Verweij en Younous Arbaoui en de bijbehorende factsheet te downloaden.

Het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht bestaat onder meer uit  St. Landelijke Werkgroep Mudawannah, St. Nisa for Nisa, Nederlandse Vrouwenraad, Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning, St. Kezban, TIYE International, Dona Daria, Stichting Voorlichters Gezondheid, Feniks Emancipatie Expertise Centrum, Stichting Home Empowerment en werkt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam. Zie: www.zelfbeschikkingenverblijfsrecht.nl
 

Vond u dit artikel waardevol?

Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen. 

Je kunt met iDeal doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie

 


Meer over afhankelijk verblijf, emancipatie, vrouwenrechten.

Delen: