Expositie en website over migratiegeschiedenis Marokkaanse Amsterdammers

In nieuws door Ewoud Butter op 26-03-2024 | 15:31

Dit jaar bestaat Amsterdam 750 jaar. Om dat te vieren worden er tal van activiteiten gevierd. Het Euromediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO) besteedt in het kader van deze verjaardag samen met andere organisaties aandacht aan de geschiedenis van de Marokkaanse Amsterdammers. Er komt een rondreizende tentoonstelling, een website en er worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd.

Amsterdam is de stad waar de meeste Marokkaanse Nederlanders wonen.  Ongeveer 20% van de Marokkaanse Nederlanders is Amsterdammer en ongeveer 1 op de 10 Amsterdammers is in Marokko geboren of heeft minimaal één ouder die in Marokko is geboren. 

Om de geschiedenis van deze grote groep Amsterdammers een blijvende plek te geven in de gedeelde geschiedenis van Amsterdam, wil EMCEMO een door de stad rondreizende tentoonstelling organiseren, een interactieve website opzetten en verschillende bijeenkomsten organiseren. Zo wil de organisatie onder andere aandacht besteden aan de migratie van Marokko naar Nederland; de leef- en werkomstandigheden in Amsterdam; de gezinshereniging;  de sociale strijd voor gelijkheid en tegen racisme; de rol van migrantenorganisaties, moskeeën en eigen media; emancipatiestrijd;  de politieke, culturele en sportieve participatie etc.

EMCEMO wil dit samen doen met iedere persoon of instelling die betrokken is geweest of zich verbonden voelt met de geschiedenis van Marokkaanse Amsterdammers. 

De organisatie is daarom op zoek naar verhalen, herinneringen, foto’s en films waarmee we de geschiedenis van Marokkaanse Amsterdammers kunnen illustreren. In een aankondiging laat de organisatie weten:

"We willen portretten maken van markante Marokkaanse Amsterdammers en van organisaties van Marokkaanse Amsterdammers die hebben bijgedragen aan ons Amsterdam. Wil je bijdragen, meedenken, samenwerken? Wil je bij je eigen organisatie, instelling of school een activiteit organiseren? Heb je verhalen, video’s of foto’s die je wilt delen? Ken je Marokkaanse Amsterdammers of organisaties die we kunnen portretteren? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar: marokkaaninmokum@gmail.com

 

 


Meer over Emcemo, Marokko, migratie, migratiegeschiedenis.

Delen: