Update van lijst met geweldsincidenten gericht tegen moskeeën (september 2016)

In opinie door Ewoud Butter op 21-09-2016 | 11:58

Door Ewoud Butter

Het is vandaag de Europese dag tegen islamofobie (moslimhaat). Een goede gelegenheid voor de update van de lijst met geweldsincidenten gericht tegen moskeeën, inclusief bedreiging en bekladding.

Correcties of aanvullingen zijn altijd van harte welkom.

Deze lijst publiceren we sinds maart 2010. De lijst is samengesteld op grond van mediaberichten en eerdere blogs op Republiek Allochtonië, Frontaal Naakt (t/m 2009) en de database van Rechtspraak.nl.

Vooral sinds 2015 krijgen we ook rechtstreeks meldingen van moskeeen of moskeekoepels. Deze lijst is bij lange na niet compleet. Veel incidenten halen namelijk nooit de media. Ook hebben verschillende moskeeen het beleid, soms in overleg met de politie, om met dergelijke incidenten niet naar buiten te treden. De gedachte hierachter is dat met media-aandacht de daders dan de aandacht krijgen die ze zoeken. Ook bestaat de angst dat het tot kopieergedrag en dus meer bedreigingen of geweld leidt.

Daarnaast speelt dat de politie lang niet altijd iets met de aangiftes doet of dat er gebrekkige communicatie over de zaak is. Daarin wordt overigens in meerdere (politie)regio’s een duidelijke inhaalslag gemaakt, net als bij de aparte registratie van meldingen van moslimdiscriminatie. In maart 2015 werd ook bekend dat justitie zelden tot actie overgaat na een aangifte van discriminatie.

Hieronder het overzicht:

(c) Republiek Allochtonië/ Ewoud Butter

Oproep:

Heeft u aanvullingen op deze lijst of staan er onjuistheiden in? Geef het aan ons door en mail naar info@republiekallochtonie.nl. Dan kunnen we het corrigeren of aanvullen. 

Ewoud Butter is zelfstandig onderzoeker en hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Meer van Ewoud op zijn blog of hier op Republiek Allochtonië

Links:

Naar aanleiding van de versie van deze lijst van 28 februari jl. maakte de Volkskrant op 11 maart 2016 een infographic

Ineke van der Valk presenteert Monitor Moslimdiscriminatie

Moslimhaat: minstens 174 moskeeen hebben te maken gehad met één of meerdere incidenten

Factcheck: neemt moslimhaat toe in Nederland?

Geweld tegen moskeeen neemt sterk toe (artikel in De Groene, via blendle)

Eerdere en recentere updates van deze lijst vindt u hier

Luister hier naar de Reporter rapportage over islamofobie

 

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven in onze eigen teksten meestal de voorkeur aan de term moslimhaat boven de term islamofobie. Meer over de terminologie op polderislam of lees Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie?

Meer over moslimhaat/islamofobie op dit blog hier.

Meer over antisemitisme hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over ewoud butter, incidenten, islamofobie, moskee, moskeeën, moslimhaat.

Delen: