Update van lijst met geweldsincidenten gericht tegen moskeeën

In opinie door Ewoud Butter op 28-02-2016 | 21:29

Vandaag werd bekend dat in Enschede een 33-jarige man aangehouden is op verdenking van poging tot brandstichting. Hij gooide een molotovcocktail naar een moskee waarin op dat moment diverse bezoekers, waaronder kinderen aanwezig waren. De brand kon snel daarna geblust worden.

Afgelopen week kregen diverse moskeeën in o.a. Rotterdam, den Haag, Breda, Utrecht en Nijmegen dreigbrieven toegestuurd met hakenkruizen en de adelaar van nazi-Duitsland.

Twee op de vijf Nederlandse moskeeën kreeg in de afgelopen tien jaar te maken met discriminatoire of gewelddadige incidenten, zoals vernieling, bekladding, brandstichting en dreigmails, bleek vorig jaar uit onderzoek van Ineke van der Valk. Republiek Allochtonië houdt sinds 2010 een lijst met incidenten bij.

Deze lijst publiceren we sinds maart 2010. De lijst is samengesteld op grond van mediaberichten en eerdere blogs op Republiek Allochtonië, Frontaal Naakt (t/m 2009) en de database van Rechtspraak.nl. Vooral sinds 2015 krijgen we ook rechtstreeks meldingen van moskeeen of moskeekoepels. Deze lijst is bij lange na niet compleet. Veel incidenten halen namelijk nooit de media. Ook hebben verschillende moskeeen het beleid, soms in overleg met de politie, om met dergelijke incidenten niet naar buiten te treden. De gedachte hierachter is dat met media-aandacht de daders dan de aandacht krijgen die ze zoeken. Ook bestaat de angst dat het tot kopieergedrag en dus meer bedreigingen of geweld leidt.

Uit het eerder genoemde onderzoek van Van der Valk blijkt dat veel moskeeën melden dat de politie weinig met de aangiftes doet: de politie leek niet geïnteresseerd, deed niets of pas na verloop van tijd. Bovendien klaagden veel respondenten over de gebrekkige communicatie door de politie. In maart 2015 werd ook bekend dat justitie zelden tot actie overgaat na een aangifte van discriminatie.

Hieronder het overzicht:

Oproep:

Heeft u aanvullingen op deze lijst of staan er onjuistheiden in? Geef het aan ons door en mail naar info@republiekallochtonie.nl. Dan kunnen we het corrigeren of aanvullen. 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Meer van Ewoud op zijn blog of hier op Republiek Allochtonië

Update:

Naar aanleiding van deze lijst maakte de Volkskrant op 11 maart 2016 een infographic

 

Link:

Ineke van der Valk presenteert Monitor Moslimdiscriminatie

Moslimhaat: minstens 174 moskeeen hebben te maken gehad met één of meerdere incidenten

Toename van antisemitisme en moslimdiscriminatie? De cijfers

Geweld tegen moskeeen neemt sterk toe (artikel in De Groene, via blendle)

Eerdere updates van deze lijst vindt u hier

Luister hier naar de Reporter rapportage over islamofobie

 

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven in onze eigen teksten meestal de voorkeur aan de term moslimhaat boven de term islamofobie. Meer over de terminologie op polderislam of lees Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie?

Meer over moslimhaat/islamofobie op dit blog hier.

Meer over antisemitisme hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over ewoud butter, incident, incidenten, moskee, moskeeen, terreur.

Delen: