Terroristische aanslag op moskee leidt tot 4 jaar cel.

In opinie op 28-10-2016 | 13:54

Voor de eerste keer is in Nederland een poging tot brandstichting bij een moskee veroordeeld als een terroristische daad. Vijf Enschedese mannen die in februari een poging tot brandstichting deden bij een moskee, zijn veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Het Enschedese vijftal had extreemrechtse ideeen en zou geradicaliseerd zijn door de vluchtelingencrisis. Gedreven door moslimhaat gooiden ze eind februari molotovcocktails te gooien naar een moskee waar op dat moment tientallen mensen aanwezig waren, onder wie enkele kinderen. Het vuur kon snel geblust worden. 

Sinds 2009 wordt in Nederland aandacht gevraagd voor geweld tegen moskeeen. Op het weblog Frontaal Naakt werd voor het eerst door de blogger Prediker een lijst opgesteld met incidenten. Die lijst werd later uitgebreid en geactualiseerd door Republiek Allochtonië, met hulp van moskeekoepels, Ineke van der Valk en antropoloog Martijn de Koning.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch was de eerste die het onderwerp in de Tweede Kamer agendeerde. Hij beschouwt de veroordeling voor terrorisme als het enige juiste laat hij tegenover de Volkskrant weten. 'Dit is niet alleen aanslag op een moskee in Enschede, het is een aanslag op iedere andere moskee, op de hele islamitische geloofsgemeenschap.'

Sociaal-wetenschapper Ineke van der Valk, één van de weinigen die in Nederland onderzoek doet naar islamofobie, laat de Volkskrant weten dat geweld tegen moskeeën veel te lang heeft kunnen passeren. Uit haar werk heeft ze geleerd dat politie en politici de gewelddadigheden vaak depolitiseren en als vandalisme afdoen. Van der Valk in de Volkskrant: 'In het verleden werden geweldsdelicten tegen moskeeën nauwelijks vervolg. Dat kwam deels omdat er van de daders geen spoor was, maar ook omdat het niet heel erg serieus werd genomen.'

Meer in de Volkskrant.

Zie ook:

De laatste update van de lijst met geweldsincidenten gericht tegen moskeeen 

Artikelen van Ineke van der Valk op Republiek Allochtonië

Verdubbeling van het aantal meldingen van moslimdiscriminatie

Factcheck: neemt moslimhaat toe in Nederland?

 

Ewoud Butter is zelfstandig onderzoeker en publiceert over o.a. diversiteitsvraagstukken, emancipatie en radicalisering. Hij is tevens hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Meer van en over Ewoud op zijn blog of volg hem op twitter

 

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven in onze eigen teksten meestal wel de voorkeur aan de term moslimhaat boven de term islamofobie. Meer over de terminologie op polderislam of lees Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie?

Meer over moslimhaat/islamofobie op dit blog hier.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 


Meer over geweld, marcouch, moskee, moskeeen, moslimhaat, terrorisme.

Delen: