Rijke voedingsbodem in Nederland voor moslimhaat/ islamofobie

In opinie door Ewoud Butter op 03-06-2013 | 08:05

"Een meerderheid van de Nederlanders vindt het jodendom geen verrijking voor Nederland, wil de immigratie uit Israel stopzetten, is tegen de bouw van nieuwe synagoges en wil de halacha grondwettelijk verbieden. De afkeer van het jodendom voert onder mensen van bijna alle politieke gezindten de boventoon. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond."

Wanneer dit de opening van een krantenartikel was geweest, was er groot alarm geslagen over de toename van antisemitisme in Nederland en over het gebrek aan steun van Nederlanders voor elementaire mensenrechten. En terecht. De genoemde peiling gaat echter over de islam en moslims in Nederland en de uitslag van de peiling wordt door de meeste media genegeerd.

Maurice de Hond peilde voor de PVV onder 1900 Nederlanders. 

Een meerderheid – 55 procent – is voor een immigratiestop uit islamitische landen.
63 procent zegt: geen nieuwe moskeeën.
72 procent is voor een grondwettelijk verbod op de sharia in Nederland.
Ruim drie kwart van de Nederlanders (77 procent) vindt de islam geen verrijking voor ons land. 
68 procent - vindt dat er inmiddels genoeg islam is in Nederland.

PVV-leider Wilders juicht op zijn site: "De resultaten zijn glashelder. Nederland heeft genoeg van de islam. (..). Er is lang geroepen dat anti-islam-ideeën extremistisch zijn. Nu blijkt dat ze gedragen worden door de meerderheid van ons volk!"

Laten we van die laatste vergelijking eens even een Godwin maken.

Stel dat een polticus de opmerking zou maken: "Er is lang geroepen dat anti-joodse-ideeën extremistisch zijn. Nu blijkt dat ze gedragen worden door de meerderheid van ons volk!" (en je kunt "joods" door iedere willekeurige minderheidsgroep vervangen).

Dan zou de maatschappelijke en politieke onrust enorm zijn, zouden er (terecht) vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog worden gemaakt en zou er worden gewezen op mensenrechten, de vrijheid van godsdienst en de bescherming die minderheden behoren te krijgen in een moderne democratie.

Nu blijft het stil. Media en politici houden hun mond.

Alleen een bericht in De Telegraaf met daaronder inmiddels ruim 900 instemmende reacties. Ok, en ook een paar blogs besteden er aandacht aan, zoals de Dagelijks Standaard: Nederland is stront- en strontziek van de islam

Misschien moeten we het toch eens over islamofobie als maatschappelijk probleem hebben. En als u moeite heeft met die term dan kunnen we het ook islamhaat of moslimhaat noemen. En wanneer u dan beweert alleen iets tegen de islam en niets tegen moslims te hebben, dan mag u daar een aantal voorbeelden van ' islamvrije' moslims bij geven. 

De hele opiniepeiling van Maurice de Hond hier

Tekst: Ewoud Butter, hoofdredacteur Republiek Allochtonië

 

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven in onze eigen teksten meestal de voorkeur aan de term moslimhaat boven de term islamofobie. Meer over de terminologie op polderislam of lees Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie?

Meer over moslimhaat/islamofobie op dit blog hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 



Meer over ewoud butter, islam, islamofobie, maurice de hond, moslimhaat, pvv.

Delen:

Reacties


john - 29/10/2014 22:38

Wil jij ook dat ik nederland verlaat will? Heb je een hekel aan mij omdat ik moslim ben? Mijn moeder wordt wel uitgescholden.... Ik word regelmatig onheus bejegend... Wat zeg je nu eigenlijk? Weet jij wat ik meemaak?


Geplaatst door: Abdel kaolo | 14 juni 2013 om 22:12

Geachte Heer Abdel Kaolo, ik ben een blanke nederlander. Als kind ben ik een flink in elkaar geslagen geweest door jonge volwassenen. Voor alle duidelijkheid, dit waren geen Moslims. Door deze ervaring ben ik aan vechtsport gaan doen. Eerst was dat karate, nu ik ouder en veel technieken niet meer kan doen heb ik voor een praktisch systeem gekozen die oplossingen en work-around voor mijn lichamelijke conditie biedt. Dit werd het Joodse Krav Maga. Deze zomer was het mooi weer in ik besloot om in sportkleding naar de training te gaan. Op deze kleding staat Krav Maga zoals ik het hier schrijf en in het Hebreews, de taal van de Joden. Dit stond 4 Turkse jongens in een auto die ik per toeval tegen kwam niet aan, ze scholden mij in het Turks uit, lieten messen uit het open autoraam zien en maakten keel snijdende bewegingen. Het enige wat ik kon verstaan was Allah en jihad. Toen ze klaar waren gaven ze snel gas. Weet U hoe ik mij nu voel als nederlander in mijn eigen land die gastvrijheid verleende aan Moslims om hier in hun eigen traditie te mogen werken, hun geloof beleiden en te leven? Ik voel me bedreigd door de Islam Mijnheer Abdel kaolo, want uit haar naam gebeurde dit. Louten en alleen om ik sportkleding droeg van een Joodse sport. U mag gerust weten, vanaf die dag draag ik een zwaarkaliber pistool bij me. Ondanks alle ellende op de wereld heb ik altijd de Islam verdedigd en gezegd dat terroristen niet de ware Islam waren, tot de bedreigingen letterlijk 2 meter voor mijn neus stonden. Alleen maar omdat ik een Joodse sport doe. Misschien dat ik mijn nieuwe mening over de Islam herzie, maar daarvoor wil ik een keer op het journaal zien dat nederlandse Moslims massaal de straat op zijn gegaan met spandoeken tegen de IS die nu kleine jongentje misbruik door ze te hersenspoelen, een militaire opleiden geven om ze als levende bommen in te zetten. de IS geeft zelf toe dat ze dit doen. Als ik de maand november op het nieuws hoor dat er zulke protesten komen van nederlandse Moslims met spandoeken waarop in het nerderlands EN in het arabisch staat geschreven dat de IS hun handen af moet houden van kleine kinderen, dan zal ik mijn mening over de Islam herzien en mij excuseren voor mijn dwaling. Maar iets zegt mij dat deze protesten er niet zullen komen. In nderland hebben wij een spreekwoord: wie zwijgt stemt toe. Nergens op de wereld laten Moslims uit zichzelf zien dat zij niet akkoord zijn met de gedachtengang van terroristen die handelen uit naam van de Islam. Wie zwijgt stemt toe.

vincent - 27/02/2014 18:24

Houd een enquete over de PVV onder de aanhangers van de Islam, vervang bij de uitkomst het woord PVV'er door Jood en we hebben er een nog veel groter " maatschappelijk probleem" bij.

Ja maar dat is niet eerlijk, zult u zeggen. Wilders heeft dat er zelf naar gemaakt met zijn kritiek op de Islam.

Precies. En zo werkt het bij de Islam natuurlijk ook.

Gaan we nu PVV-fobie strafbaar stellen. Nee natuurlijk niet.

En dan snapt u meteen waarom de claim van de Islam om boven kritiek verheven te moeten zijn totale onzin is.

Al zullen er natuurlijk altijd gesubsidieerde stockholm-syndromers zijn die stug blijven volhouden dat de Islam liev is.

Nee natuurlijk niet.

Waarom dan wel al die aandacht voor "Islamofobie"?

Hans - 27/02/2014 13:11

Ik vind het logisch als een bevolkingsgroep zich ergens duidelijk mee profileert, dat ze daarmee geïdentificeerd worden. Als ze daardoor gediscrimineerd worden, dan hebben ze dat aan zichzelf te danken.
Nederlanders zijn blij dat ze de conservatieve christenen hebben kunnen terugdringen, dus wij willen daar geen moslims, hindoes of joden voor in de plaats. Dat soort conservatieve stromingen passen niet bij de vrije gedachte van de gemiddelde Nederlander.
Dat er een duidelijke link is tussen allochtonen en criminaliteit valt niet te ontkennen en ik vind het vreemd dat er weerstand is om daar iets aan te doen.

Saar - 20/01/2014 19:34

Ik krijg eerlijk gezegd echt kippenvel van al deze haatteksten. Nooit heb ik gedacht dat mijn geloof zoveel ophef zou creëren. Wat ik ook niet snap is waarom zoveel mensen deze haat voor de islam opbouwen door verkeerde bewijzen te hanteren, zoals de media en de terroristen die zich moslim noemen. Waarom baseren jullie je op alle verkeerde dingen?
Ik moet ook toegeven dat ik leef zoals elk ander mens: ik studeer graag, werk, betaal mijn rekeningen en leef met de leer van islam. ik toon ook altijd zeer veel geduld t.o.v. de niet gelovige, maar hun gedrag, woorden, gezichtsuitdrukkingen kwetsen me zo hard, dat enkel mijn geloof en familie me nog in leven houden.
Als laatste wil ik nog snel zeggen dat het hier gaat om mensen van echt vlees en bloed. Daarom klinkt het gebruiken van cijfers en het schelden niet enkel onmenselijk, maar ook kinderachtig... We leven in de moeilijkste tijden en gebruiken ons geduld niet wanneer het juist veel erg nodig is.
Groetjes

Anoniem - 29/11/2013 22:21

Niemand denkt eens hóe een normale moslims zich voelt.die worden er op aan gekeken door iets wat een andere moslim doet.de islam is een godsdienst van vrede als de mensen die niet na leven is dat niet de schuld van de islam.in moslim landen worden niet alleen christenen lastig gevallen maar ook moslim's niemand komt graag in een land waar hij niet welkom is.In Nederland word er neer gekeken op allochtonen (niet westerse) terwijl als Nederlands bv naar zóón land gaan kijken mensen voor hun op .Het leven is niet eerlijk niemand kiest er voor om als moslim geboren teworden maar als je zó opgevoed bent snap je dat de islam de enige echte godsdienst is.Maar PVV stemmers zullen dat denk ik niet begrijpen .Ze zitten maar te zeuren. Écht slim zíjn ze niet vind ik.

Waarheid - 05/07/2013 22:01

Ik kan het niet geloven hoeveel achterlijke idioten hier zijn die het vreselijke moslimgedrag goedpraten! Waaronder zelfs blanke landverraders!
Een godwin is ALTIJD een drogreden, en jullie geven gewoon toe een godwin te maken!
Jullie maken echter een ongelooflijke domme fout! Namelijk dat de bewijzen TEGEN moslims zich op blijven stapelen! En dat er dus goede redenen zijn om tegen de islam te zijn!
In plaats daarvan zie ik hier mensen die liever hun kop in het zand steken en in foutief Nederlands op (s)linkse wijze Nederland er keihard bijnaaien!

Rob - 04/07/2013 19:12

Ik sluit me bij Arnold aan. Het onderzoek van de Hond is om te huilen (slecht geformuleerd/samengesteld, lijkt me een gevalletje "u vraagt wij draaien"). De conclusies van Geert zijn dan ook wishful thinking. Zelfde geld voor de auteur van dit stuk, die doet hetzelfde vanuit een ander oogpunt. Ook ik zie Islam, Jodendom, Christendom etc niet als een verrijking of een verarming. Een moskee, kerk of synagoge hoef ik ook niet in mijn straat, maarja als een lokale meerheid dit wel wil en zelf betaald dan heb ik natuurlijk geen veto om de bouw tegen te gaan. Immigratie is er ook al genoeg uit alle landen (grote meerderheid van migranten is van binnen de EU) wat fout noch goed is. Dat hangt maar helemaal af van de individuele migrant: wat is het motief, zal deze een beetje normaal participeren? Wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt? Etc. Wie je bent, waar je vandaan komt enzovoort is mij op het even, zolang die persoon mij maar met respect en goedwillendheid tegemoet treed. Dat doe ik (dan) ook. Respecteer elkaar en probeer elkaar niet tot last te zijn. Lukt niet altijd maar met goedewil en compromissen kom je een heel eind. Leg dat maar is uit aan mensen als Wilders en sommige *geloof/nationaliteit/geslacht/seksuelevoorkeur/arbeidssector/...* die zichzelf al snel zielig vinden en een ander hiervan de schuld geven. Hand in eigen boesem, eerst zelf je eigen fouten/problemen erkennen en andere respecteren totdat ze aantoonbaar je respect en vertrouwen niet (langer) waard zijn. Beetje positief blijven!

Abdel kaolo - 14/06/2013 22:12

Wil jij ook dat ik nederland verlaat will? Heb je een hekel aan mij omdat ik moslim ben? Mijn moeder wordt wel uitgescholden.... Ik word regelmatig onheus bejegend... Wat zeg je nu eigenlijk? Weet jij wat ik meemaak?

Will - 14/06/2013 10:37

Ja en die rijke voedingsbodem wordt goed bemest door diezelfde moslims met een niet aflatende stroom aan aanslagen op het gezond verstand. Oh pardon, dat zijn slechts incidenten.

Wat jullie ook niet helpt is dat er bijna een compleet werelddeel vol zit met geloofsgenoten waar voor een groot deel men nog in de middeleeuwen leeft, of verwoedde pogingen doet om daar naar terug te keren. En hoewel dat niet (geheel) jullie schuld is worden jullie daar wel op afgerekend. Wat nog minder helpt natuurlijk is dat er zelfs van dat soort paljassen hier loopt. Afgeven op het land waar je in loopt, maar WEL gebruik maken van alle rechten die geboden worden.

Wat hebben jullie in vredesnaam te klagen? Worden jullie vrouwen bespuugd of onheus bejegend? Jullie moskeen in brand gestoken en de bezoekers neergeschoten? Wordt een christen en ga eens leven in een overwegend Islamatisch land, of, en zover is het al gekomen, wonen in een Islamatische buurt.

Ik begin er helaas meer en meer van overtuigd te raken dat, vooral in de bakermat van Islam, evolutie een doodlopend pad is ingeslagen en ik ben bang dat we nog een keer een gigantisch bloedbad gaan meemaken. En het echt erge is: ik ga het onderhand verwelkomen.

Abdel kaolo - 04/06/2013 18:23

Er valt gewoon met nederlanders over dit soort dingen niet te praten. Ze zjn altijd bang dat wij hen onze normen en waarden willen opdringen.... Het is veel belangrijker dat we natuurlijk zwarte piet als een van de belangrijkste culturele uitingen accepteren dan dat ze moslims als gelijkwaardige burgers gaan zien. Nee, stuur ons allemaal weg en nederland zal een oase van rust reinheid en rijkdom worden.

Faatje - 04/06/2013 07:53

@Siphra, dat klopt. De Koran bevat ook haatteksten net als veel andere geschriften van andere religies. Ook in ideologische geschriften en voor mijn part spreekkoren van voetbalsupporters vind je haatdragende teksten over andere groepen.
Deze teksten kun je een andere, soms confronterende lading geven door de groep die in een tekst wordt beschimpt te vervangen door een andere groep.
Dat gebeurt ook in deze tekst. Prima.

Siphra - 03/06/2013 21:57

Vervang eens in de koran het woord ongelovige en jood door “moslim”.

joke - 03/06/2013 21:17

De conclusie van Wilders klopt ook niet. Het zou niet extremistisch zijn als de meerderheid het vindt? Waar slaat dat op? Het conclusie zou kunnen zijn dat de meerderheid extremistisch is. Of dat de meerderheid de implicaties van de aantasting van de grondwet niet begrijpt.

Arnold Jansma - 03/06/2013 18:10

@Faatje. Waar ik aandacht voor vraag, is dat het onderzoek van De Hond/PVV door zijn slechte kwaliteit en de daarmee verband houdende ongenuanceerdheid voeding geeft aan allerlei veronderstellingen links en rechts en de werkelijkheid vertekent. Al jij zegt: “ Ik heb geen aanwijzingen waarom de peiling van De Hondt niet representatief zou zijn. Zelfs wanneer hij er 10% naast zou zitten”, dan zou ik dat graag onderbouwd willen zien. Heb jij een kwalitatief goed onderzoek voor handen die een en ander op een goede manier onderbouwt?
Voorlopig draagt een dergelijk snert onderzoek alleen maar bij tot onnodige polarisatie. Zo spreekt het “onderzoek” over een stop op de bouw van moskeeën. Jij maakt daar een verbod op de bouw van moskeeën van. Voor je het weet vliegen mensen elkaar in de haren over allerlei mogelijke interpretaties en lacht Wilders in zijn vuistje. Dat hele onderzoek is zo sturend als de pest: Wat te denken van een vraag als q6b ? “ Kunt u aangeven of u het eens of oneens bent met de volgende stelling: Nederland is er beter op geworden door de komst van migranten uit Islamitische landen.” Alsof de voor- of achteruitgang van Nederland ten nauwst verbonden is met de aanwezigheid van deze migranten.
Met jouw voorbeeld over een immigratiestop uit islamitische landen geeft je zelf goed aan dat het onderzoek rammelt.
Jij en ik hebben een verschillend beeld van de sharia. In De Hond zijn onderzoek is geen enkele plek voor de verschillende beelden die mensen van het sharia hebben. Jij vindt het een plichtenleer, maar de machthebbers in die landen die hun wetgeving baseren op de sharia, denken daar heel anders over. Hoe anders laat de praktijk zien. Is het dan raar dat veel Nederlanders daar niets van moeten hebben? Dat maakt hen niet tot islamofoben.
Aan allerlei verhalen hoe slecht Nederlanders wel niet zijn, heb ik geen behoefte. De discussie moet gaan over de slechte kwaliteit van het onderzoek, zijn sturende karakter en de wijze waarop opdrachtgever Wilders het hanteert voor zijn politieke flessentrekkerij.

Faatje - 03/06/2013 15:52

Prima stuk. Juist door moslims door joden te vervangen wordt duidelijk hoe intolerant de opvattingen zijn.
@Arnold Ik heb geen aanwijzingen waarom de peiling van De Hondt niet representatief zou zijn. Zelfs wanneer hij er 10% naast zou zitten, zou ik de uitslag schokkend vinden.
Of mensen de islam een verrijking vinden vind ik niet zo relevant. Dat niet iedereen de islam een verrijking vinden, kan ik me ook goed voorstellen.
Wel schokkend vind ik dat er zoveel mensen
voor een verbod zijn op de bouw van nieuwe moskeeen; het gaat hier om een grondwettelijk recht.
Een immigratiestop uit islamitische landen (wat zijn dat en geldt die stop ook voor christenen uit die landen) is discriminatoir en in strijd met tal van verdragen.
Een grondwettelijk verbod op de sharia? Ben benieuwd wat voor definitie vd sharia wordt gehanteerd. In de eerste plaats is het vooral een religieuze plichtenleer die juist door de grondwet beschermd wordt.
Het angstbeeld in westerse media van volledige shariawetgeving is alleen van toepassing in Saoudie-Arabie en Iran.

Arnold Jansma - 03/06/2013 12:13

In hoeverre dekt de vlag (Rijke voedingsbodem in Nederland voor moslimhaat/ islamofobie) de lading?
De schrijver gaat er van uit dat opiniepeilingen/ enquêtes de waarheid weergeven. Daardoor rammelt zijn stuk aan alle kanten. Voorop gesteld, ook ik denk dat een grote groep Nederlanders antipathiek staat tegen over moslims. Maar is uit de opiniepeiling van Maurice De Hond te lezen dat dit een forse meerderheid van de Nederlanders is?
Op de ongenuanceerde vraag “Vindt u dat de Islam een verrijking is van Nederland?” had ik desgevraagd ook nee geantwoord. Dat maakt mij, noch die 77%, niet tot islamofoob. De meeste Nederlanders zijn buitenkerkelijk, ook ik. Ik zit noch op de Islam, noch op Jehovagetuigen, noch op de Scientologykerk of enig andere godsdienst te wachten.
Was de vraag geweest: Vindt u de invloed van de Turkse, Arabische en Noord-Afrikaanse cultuur op Nederland een verrijking?, dan had ik weer “ja” gezegd.
Ik ben niet voor de bouw van nieuwe moskeeën maar ik ben er ook niet tegen. Ik ben voor scheiding van kerk en staat, dus vind ik dat de sharia niet in onze Grondwet past, over het immigratiebeleid is natuurlijk niet het laatste woord gezegd. Ook ik vind ik dat er genoeg Islam in Nederland is. Ik vind dat er ook genoeg Roomskatholicisme, Protestantisme, Boeddisme, Hindoeïsme enz. in Nederland is. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik de geloofsvrijheid aan banden wil leggen, laat staan dat het mij tot een islamofoob maakt.
Die vragen van Maurice de Hond hebben een hoog open-deur-gehalte. “q4:Denkt u dat er een relatie is tussen de islam en de recente terreurdaden in Boston, Londen en Parijs?” Ja, als de terroristen zich als moslims presenteren, dan is er een relatie natuurlijk. Iedereen zal die relatie zien. Maar het zegt nagenoeg niets over hen die islam aanhangen! Geen zinnig mens, van welke achtergrond dan ook, staat achter deze terreurdaden.
Met andere woorden: de wijze waarop de schrijver tot zijn conclusies komt, zit heel dicht bij de wijze waarop Wilders tot zijn conclusies komt. Alleen de interpretatie is anders. De opiniepeiling vertekent ook in dit geval de gecompliceerdheid van de samenleving. Daarom word ik ook zo moe van al die Godwinnetjes en niet relevante vergelijkingen met het antisemitisme. Dat er in Nederland een rijke voedingsbodem is voor moslimhaat/ islamofobie is noch met dit stuk noch met de enquête van De Hond aangetoond.



Hans Staphorsius - 03/06/2013 10:08

Heel goed om het op deze manier aan de kaak te stellen. Door deze vergelijking maak je duidelijk dat het pure discriminatie van een bepaalde bevolkingsgroep met een bepaalde religieuze achtergrond gaat. Volgens mij heeft in de vorige eeuw iemand in Duitsland ook dat gedachtegoed tot beleid verheven, met o.a. 6 miljoen slachtoffers als resultaat.