'Overheid moet betalen voor beveiliging van joodse instellingen'

In opinie op 20-11-2013 | 17:36

De beveiliging van de Joodse instellingen in Amsterdam moet betaald worden door de overheid. 'We mogen ons niet neerleggen bij vormen van antisemitisme die achter de bedreigingen schuilgaan,' zegt Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in het Parool.

Segers vindt het 'onbeschaafd' dat de Joodse gemeenschap voor een groot deel zelf de beveiliging van scholen, synagoges en evenementen betaalt. Het gaat jaarlijks om 800.000 euro.

De ChristenUnie heeft vandaag in de Tweede Kamer een voorstel ingediend om het ministerie van Justitie in 2014 voor de helft van de kosten te laten opdraaien. De gemeente Amsterdam en het stadsdeel Zuid besloten al eerder bij te dragen aan de beveiligingskosten. 

In de gemeenteraad werd op initiatief van de VVD besloten voor komend jaar 125.000 euro te reserveren ter compensatie van beveiligingskosten van maatschappelijke en religieuze instellingen. Omdat alleen van de joodse gemeenschap bekend is dat zij zelf beveiligingskosten maken, zal dit bedrag naar verwachting geheel of grotendeels bij hen terechtkomen.

Lees meer in Het Parool.

Meer over antisemitisme op dit blog hier.

Meer over de joodse gemeenschap op dit blog hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over antisemitisme, beveiliging, joden, joodse instellingen.

Delen: