Oud-agenten: politie Den Haag discrimineert wel

In opinie op 01-07-2014 | 10:19

Haagse oud-agenten bevestigen in een brief aan de gemeenteraad van Den Haag dat een deel van het politiekorps in de stad zich schuldig maakt aan discriminatie.
In hun brieven spreken twee voormalige politieagenten over onder meer intimidatie, bevooroordeeldheid , ‘onterechte’ boetes aan ‘jonge kinderen’ en een gebrekkige klachtenprocedure.

Eerder concludeerde  onderzoeker Van der Leun dat Hagenaars discriminatie door de politie ervaren, maar dat de feiten die gevoelens niet onderschrijven. Haagse agenten controleren volgens haar mensen niet structureel op basis van hun buitenlandse uiterlijk. Op het onderzoek van Van der Leun kwam kritiek van anderen, waaronder een criminoloog, jurist en onderzoeker van Amnesty International, zijn het niet eens met de manier waarop de onderzoekers tot hun conclusies zijn gekomen. ‘Na dit onderzoek weten we nog steeds niet of de politie etnisch profileert’, zegt emeritus hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk tegenover Omroep West.

Het Actiecomité Herstel van Vertrouwen heeft de brieven van de ex-agenten doorgestuurd naar de Nationale ombudsman, die onderzoek doet naar klachten over de Haagse politie. De voormalige agenten schrijven dat zij bereid zijn om hun verhaal in een ‘vertrouwelijke setting’ te vertellen. Volgens de actiegroep wil ook een derde oud-agent zijn verhaal doen.

Bron en verder lezen: Omroep West

meer over discriminatie op dit blog hier, meer over etnisch profileren hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


Meer over den haag, discriminatie, etnisch profileren, politie.

Delen: