Moslims die jihad-reizen afkeuren worden bedreigd door 'jihad-hooligans'

In opinie door Ibrahim Wijbenga op 18-12-2013 | 08:29

Moslims die openlijk hun afkeuring uitspreken over Syrië-strijders worden bedreigd door 'jihad-hooligans'. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

Zo zijn jongerenimam Yassin Elforkani, jongerenwerker Ibrahim Wijbenga en de salafistische prediker Suhayb Salam bedreigd of geintimideerd.

Volgens Wijbenga en Elforkani is er sprake van een beperkte, maar groeiende groep geradicaliseerde jongeren die als een soort jihad-hooligans niet alleen virtueel een ramkoers kiezen, maar ook op straat en in moskeeen intimiderend bezig zijn.

Debatten, ook in moskeeen, over de strijd in Syrië zouden volgens het Volkskrant-artikel nauwelijks meer zonder beveiliging te organiseren zijn. Zo liepen er tijdens een debat vorige week in het Amsterdamse Partycentrum Noord agenten in burger en privé-beveiligers rond.

Elforkani, die in zijn preken afstand neemt van de Syriëgangers, wordt op  straat bespuugd en uitgescholden voor afvallige, hypocriet en verrader. Hij is nooit gerust op een goede afloop wanneer hij naar een debat gaat: "Ik ben altijd blij als ik weer thuis ben. Ik kan de risico's niet helemaal inschatten. Maar je moet rekening houden met een gek die kan toeslaan."

Wijbenga kreeg een lading bedreigingen na een twistgesprek in de Volkskrant waarin hij Syiëgangers en hun sympathisanten 'tikkende tijdbommen' noemde.   

Suhayb Salam, zelf van Syrische afkomst,  wordt uitgescholden omdat hij op Youtube jongeren oproept om de strijd in Syrie te mijden en zich in te zetten voor humanitaire hulpverlening. 

Wijbenga en Elforkani slaan bewust alarm. Elforkani hoopt op meer steun uit de gemeenschappen en de politiek: "We steken onze nek uit, maar weten niet hoeveel dekking we krijgen. Aan de rechterkant word ik gezien als fundamentalist, een wolf in schaapskleren. Radicalen schelden me uit voor afvallige. Dat doet wat met je."

Wijbenga, zelf namens het CDA raadslid in Eindhoven, verwijst ook naar de verkiezingen:"Zie het als een wake-upcall. de gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht. Veel moslims stellen zich verkiesbaar. Op internet beginnen de scheldpartijen gevaarlijke trekken te krijgen." 

Bron: Volkskrant (papieren versie)

Meer over radicalisering op dit blog hier.

Meer over Syrie hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over ibrahim wijbenga, radicalisering, syrië, syriestrijders, yassin elforkani.

Delen: