Moslimhaat / Update van lijst met geweldsincidenten rond moskeeen

In opinie door Ewoud Butter op 23-08-2014 | 09:16

Gisteren werd bekend dat een islamitisch gezin uit Lienden sinds dit voorjaar op verschillende manieren wordt bedreigd. Het gezin ontving onder andere dreigbrieven met hakenkruisen en teksten als 'jihad niet in onze straat'. Nadat het gezin woensdagavond een kogel in de brievenbus, werd besloten aangifte te doen van bedreiging.

Eerder dit jaar werd een huis van een Marokkaans gezin in Almere beklad met hakenkruisen en ook kreeg een gezin in Deventer een brandbom naar binnen.

Meer aandacht voor moslimhaat

Republiek Allochtonië gaat de komende tijd meer aandacht besteden aan moslimhaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld antisemitisme/jodenhaat of homofobie wordt deze vorm van haat en discriminatie in Nederland niet apart geregistreerd. Het komt dan ook niet terug in rapportages als deze. Verschillende organisaties hebben er daarom voor gepleit om geweld en discriminatie van moslims apart te registreren.  Extra reden hiervoor kan ook zijn dat maar liefst tweederde van de moslims in Nederland discriminatie ervaart. Daarnaast verschijnen  er dagelijks vele uitingen van onversneden moslimhaat, soms bijzonder gewelddadig, op het internet.  

Hieronder alvast een update van de lijst met geweldsincidenten rond moskeeen.

Deze lijst hebben we de afgelopen jaren al een paar keer gepubliceerd. De lijst is samengesteld op grond van mediaberichten en eerdere blogs op Republiek Allochtonië, Frontaal Naakt, de database van Rechtspraak.nl  en tips van onderzoeker Ineke van der Valk. In haar boek schrijft zij dat moskeeën in Nederland in de periode 2005-2010 117 keer doelwit geweest van geweld dat voorkwam uit angst voor de islam. Moskeeën werden beklad (43 keer) of er waren vernielingen bij islamitische godshuizen (37 keer).

Het gaat waarschijnlijk om een topje van de ijsberg omdat verschillende moskeeen er de laatste jaren voor kiezen geen ruchtbaarheid te geven aan geweld of bekladding.  Dit vanuit de gedachte dat media-aandacht de kick van de daders alleen maar zal vergroten en andere potentiele daders op een idee zou kunnen brengen. In een uitzending van Argos over het boek van Ineke van der Valk verklaarde moskeebestuurder Aissa Zanzen dat ook de taalbeheersing een rol speelt en het gebrek aan vertrouwen dat er iets met een melding wordt gedaan.

Hieronder het overzicht

Zie ook overzicht van incidenten in Belgische moskeeën.

Oproep:

Heeft u aanvullingen op deze lijst of staan er onjuistheiden in? Geef het aan ons door en mail naar info@republiekallochtonie.nl.
Komt u andere vormen van moslimhaat tegen. Mail het ons ook. We zullen wekelijks een selectie maken van uitingen van moslimhaat op het internet. 
Gebruik, wanneer u twittert, de hashtag #moslimaat.


Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Meer over moslimhaat/moslimdiscriminatie/islamofobie op dit blog vindt u hier
Meer over antisemitisme hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over ewoud butter, incidenten, islamofobie, moskeeen, moslimhaat.

Delen:

Reacties


eunmask - 06/10/2014 01:39

3 citaten: "Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten!" "Wie kaatst moet de bal terug verwachten!" en "Waar de rechtspraak tekort schiet, begint het geweld."