Migranten stemmen nog steeds links, maar nu vooral SP

In opinie op 25-08-2012 | 20:48

Bijna de helft (42%) van de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse Nederlanders wil gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen en bijna allemaal zijn ze van plan links te stemmen. De grootste groep (39%) is van plan om op de SP te stemmen, 33% geeft aan dat zij van plan zijn PvdA te stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen en 11% geeft aan GroenLinks te stemmen. Vooral vrouwen zeggen op GroenLinks te stemmen: 20%. De SGP krijgt verrassend veel stemmen, 3 procent, het CDA 2 procent en D66 1 procent. De VVD en PVV krijgen 0 procent van de stemmen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivation in opdracht van het televisieprogramma De Halve Maan van de NTR en Forum, Instituut Multiculturele Vraagstukken.

De peiling, in de vorm van een face-to-face enquete is uitgevoerd onder een kleine groep van 196 Turkse, Marokkaanse en Surinaamse Nederlanders (‘Nieuwe Nederlanders’ genoemd). Volgens de onderzoekers henben de resultaten een betrouwbaarheidsmarge van 7%.

Uit de peiling maken de onderzoekers op dat 79% van de Nieuwe Nederlanders van plan is om op een andere partij te gaan stemmen dan in 2010. Van de ondervraagde Nieuwe Nederlanders die in 2010 ook hebben gestemd, heeft 65% bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA gestemd,

Een kwart (25%) van de Nieuwe Nederlanders die zegtte gaan stemmen geeft aan vooral op de positie van de kandidaat op de lijst te letten. 10% let vooral op de religieuze achtergrond van de kandidaat. Dit geldt vooral voor 35-plussers (16%). 9% let vooral op de culturele achtergrond van een kandidaat. Dit geldt vooral voor Nieuwe Nederlanders onder de 35 jaar (18%). Er wordt vrijwel niet gelet op het geslacht (2%) en de leeftijd (5%) bij het kiezen van een kandidaat om op te stemmen.

Het belangrijkste thema tijdens de komende verkiezingen is voor Nieuwe Nederlanders de economie. Vrijwel alle Nieuwe Nederlanders maken zich zorgen over de economische ontwikkelingen. Europa is voor weinig Nieuwe Nederlanders het belangrijkste onderwerp tijdens de verkiezingen.
De meeste Nieuwe Nederlanders zijn voor meer controle vanuit Europa op de Nederlandse begroting en Nederlandse banken. Het begrotingstekort mag van hen echter best boven de 3% uitkomen.
Nieuwe Nederlanders hebben liever niet dat de grenzen verder worden opengesteld voor werknemers uit Oost-Europa en zijn geen voorstander voor de versoepeling van het ontslagrecht. Wel is de helft van de Nieuwe Nederlanders voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Het hele onderzoek kunt u op de website van Forum vinden.

Zie ook:

Vluchtelingenwerk neemt verkiezingsprogramma's onder de loep

Hoe Abu Ghraib wil je het hebben? Het verkiezingsprogramma van de PVV

Aantal allochtone Tweede Kamerleden neemt waarschijnlijk met een derde af

Meer verkiezingen hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over #tk2012, forum, migranten, politiek, verkiezingen.

Delen:

Reacties


Jan Beerenhout azn - 26/08/2012 10:24

Rare kop boven dit artikel. MIGRANTEN is een verzamelnaam voor emigranten, semigranten, remigranten, maar ik vind in het artikel niets over het stemgedrag van emigranten, b.v. Nederlanders in Australië, Spanje, enz., van remigranten, van semigranten. En dat is toch ook interessant. Hoe stemt de Nederlander in het buitenland? Hoie stemmen de nieuwe immigranten (ex-Polen b.v.) in ons land?