Menebhi: 'Aanhangers van ISIS zijn islamofoben en fascisten'

In opinie op 07-07-2014 | 16:47

"De jongeren die in Den Haag voor ISIS demonstreren zijn racisten, islamofoben en antisemieten.' Dat verklaart Abdou Menebhi, voorzitter van de Marokkaans-Nederlandse organisatie Emcemo in een kort gesprek dat Republiek Allochtonië met hem had.

Volgens Menebhi geven de ISIS-aanhangers met hun uitspraken en hun sympathie voor extremisten voeding aan politici als Wilders. "Wat deze kleine extreme groep vooral bereikt is dat de Nederlandse bevolking bang wordt voor moslims en dat moslims nog meer zullen worden buitengesloten."

De antisemitische uitspraken van deze jongeren tijdens een demonstratie vorige week noemt Menebhi 'ronduit verwerpelijk'. Deze extremisten zijn volgens hem de grootste vijanden van ons allemaal. "Ze verklaren iedereen tot vijand. Ook de moslims die het niet met hun radicale interpretaties eens zijn. Ze zijn net zo dogmatisch en intolerant als fascisten. Gelukkig neemt ook de islamitische ulema, de islamitische leiders, afstand van hun zogenaamde kalifaat. Wat ze doen is het beleid van geheime diensten uitvoeren om die hele regio te destabiliseren." 

Het liefst zou Menebhi de ISIS-aanhangers een enkele reis naar hun kalifaat geven. "Laat ze daar maar blijven. Maar beter is te voorkomen dat jongeren radicaliseren. Ik spreek veel ouders die zich zorgen maken. Wij moeten onze jeugd beschermen tegen de boodschappen van deze groepen. Ouders, migrantenorganisaties, moskeeen en imams moeten met deze jongeren actiever het debat aangaan. Ronselaars moeten worden ontmaskerd. Iedereen die ronselaars kent, heeft daarbij een verantwoordelijkheid. De overheid moet meer gaan inzetten op preventie van radicalisering en de voedingsbodem wegnemen."

Tot een preventief beleid behoort volgens Menebhi ook een duidelijkere stellingname van de Nederlandse regering tegen dictaturen en oorlogen in het buitenland. 

 

Meer over radicalisering op dit blog hier

Meer over islamofobie hier

Meer over Abdou Menebhi hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over abdou menebhi, afstand nemen, emcemo, Isis, islamofobie, jihad, radicalisering.

Delen: