IM Frontaal Naakt

In opinie door Ewoud Butter op 10-03-2013 | 23:51

Tekst: Ewoud Butter

We hebben ze nodig: de onruststokers, de mensen die dingen anders zien, die over grenzen gaan en het lef hebben stelling te nemen en hypocrisie aan de kaak te stellen. Je kunt het met ze eens zijn of niet, je kunt ze verachten of verheerlijken, maar het is lastig om ze te negeren. Of ze nu links zijn of rechts, gelovig of ongelovig, ze houden ons een spiegel voor en zorgen voor dynamiek en vooruitgang in het maatschappelijk debat.

Frontaal Naakt is geen mens, maar een blog dat aan deze kwalificaties voldeed. Goed en gepassioneerd geschreven, scherp, kritisch, grillig, schurend, confronterend, komisch en soms genadeloos, bikkelhard of (te) grof. Meestal gevuld met sterke inhoudelijke stukken, soms ook het strijdtoneel voor nare, weinig appetijtelijke persoonlijke vetes.

Vanwege de kritische stukken over de islam werd het blog daarom ooit door het NRC gekwalificeerd als ‘extreemrechts’. De afgelopen jaren werd Frontaal Naakt, onder andere door De Telegraaf, juist als ‘links’ beschouwd, waarschijnlijk omdat er helder stelling werd genomen tegen moslimhaat en tegen de PVV. 

De scherpe pennen van hoofdredacteur Peter Breedveld en zijn vriendin Hassnae Bouazza en sommige gastschrijvers maakten vrienden, maar ook diverse vijanden. Uiteindelijk hebben de laatste gewonnen. Niet na een inhoudelijk debat of een proces, maar na verdachtmakingen, soms op achterbakse wijze, niet rechtstreeks, geuit.

Natuurlijk moeten alle vormen van haat en uitsluiting bestreden worden, maar het is de dood in de pot wanneer er niet inhoudelijk wordt gereageerd, maar argumenten van tafel worden geveegd door de tegenstander gemakzuchtig een label op te plakken. Noem iemand een ‘racist’ ,’fascist’ , ‘islamofoob’, ‘probleemontkenner’, ‘politiek-correct’, ‘dom’, ‘Wilders-fan’ of juist ‘anti-Wilders’, ‘extreemrechts’, ‘extreemlinks’ of ‘anti-semiet’ en je plaatst je tegenstander buiten de discussie. Argumenten zijn dan niet meer nodig.

Hassnae Bouazza en vooral Peter Breedveld zijn weggezet als antisemiet. Wat mij betreft ten onrechte. Daarvoor hebben er veel te veel stukken op Frontaal Naakt gestaan waarin juist stelling werd genomen tegen antisemitisme, net als tegen andere vormen van uitsluiting en discriminatie. Een column van Elma Drayer deed ze de das om. Breedveld en Bouazza zijn ermee gestopt.

Vaak was ik het van harte met ze eens, soms ook helemaal niet. Maar eigenlijk is dat helemaal niet relevant. Ik vind het een groot gemis dat Frontaal Naakt er niet meer is. 

Ewoud Butter

Ewoud Butter is redacteur van Republiek Allochtonië. Hij heeft een eigen blog waarop dit stuk ook zal verschijnen. U kunt Ewoud volgen op twitter: @ewoudbutter

Geregeld hebben er op dit blog ook stukken van Peter Breedveld als Hassnae Bouazza gestaan. U vindt ze hier en hier

Lees ook:

Fnexit, het laatste blog op Frontaal Naakt

Antisemitisme (Hassnae Bouazza)

Elma Drayer giert uit de bocht ( op ikje)

Elma Drayer vs Peter Breedveld (sargasso)

Elma Drayer zou zich diep moeten schamen (Martin Heijmans op krapuul)

Arme Elma (Hollandse hufters)

De antisemietwin (Petra Kramer)

No Paseran (Johanna Nouri)

Om te huilen (Ruud Ketelaar)

Jouw blog is stom (de reaguurder)

Wespenest (hoeiboei)

Frontaal Naakt (Karim Khaoiri)


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 

 


Meer over ewoud butter, frontaal naakt, peter breedveld.

Delen: