Grote steden gaan boerkaverbod niet handhaven

In nieuws door Roemer van Oordt op 26-11-2018 | 21:51

Nog voordat de wet die het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt - beter bekend als het boerkaverbod - van kracht is, hebben drie van de vier grote steden al laten weten niet te gaan handhaven. Aanstichtster burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was daarin het meest stellig.

Tijdens een bijeenkomst in jongerencentrum Argan zei de Amsterdamse burgemeester afgelopen vrijdag: “Je kan ervan op aan dat ik niet zal toestaan dat Amsterdam daar gevolg aan geeft.” Ze vindt dat de politie wel wat beters te doen heeft. Halsema: “Het past niet bij Amsterdam dat we vrouwen uit de tram halen omdat ze een niqaab dragen….Dat is toch onbespreekbaar?” Al eerder maakte de Amsterdamse gemeenteraad duidelijk dat het handhaven van een niqabverbod geen enkele prioriteit heeft,

Het idee voor de wet komt oorspronkelijk uit de koker van de Wilders’ PVV. Het gaat om een verbod op het dragen van boerka’s, niqaabs, bivakmutsen en integraalhelmen. Beide Kamers hebben al ingestemd met een wetsvoorstel dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer verbiedt en strafbaar stelt. Het is nog niet duidelijk wanneer het verbod in werking treed. Daar heeft minister Kajsa Ollongren, die verantwoordelijk is voor de invoering, nog geen uitsluitsel over gegeven.

Eerste reacties
De uitspraken van Halsema riepen verschillende reacties op. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD), zei zondag in het tv-programma WNL Op Zondag dat burgemeesters niet kunnen "shoppen in de wet' en 'zelf bepalen wat ze belangrijk vinden". "Niemand staat boven de wet, ook de burgemeester van Amsterdam niet", vindt Visser. D66 en CDA sloten zich vandaag daarbij aan. Alleen GroenLInks steunde openlijk de hoofdstedelijke koers.

Andere grote steden volgden min of meer de lijn van Halsema, In Utrecht zal alleen worden opgetreden als er sprake is van “gevaar voor de openbare orde” en Rotterdam wil afwachten hoe minister Ollongren de wet gaat uitleggen, maar stelt dat naleving ook bij hen “niet de hoogste prioriteit zal hebben”. 

Ook over het boerkaverbod:

Met een boerkaverbod tast je de grondrechten van iedereen aan door Haseena Bakhtali
De niqaabfixatie: hoe politici problemen creëren door Annelies Moors

Lees hier meer


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over boerkaverbod, gezichtsbedekkende kleding, grote steden, halsema, ollongren.

Delen: