Ghanezen in Nederland

In feiten door Renie van der Putte op 16-09-2011 | 17:33

Sinds de late 16e eeuw bestaan er contacten tussen Nederland en Ghana. De Hollanders reizen in eerste instantie naar West-Afrika voor goud, ivoor en gom. Vanaf het midden van de 17e eeuw verschuift de handel in deze materialen naar de handel in slaven. De verovering van het zeefort Elmina (in 1637) verstevigt de handelspositie van de Nederlanders in Ghana. Het vormt het begin van een intensieve, langdurige en lucratieve handel (in slaven) tussen een aantal Ghanese
stammen en de Hollanders. Pas met de afschaffing van de slavernij in de loop van de 19e eeuw verslapt de handel tussen de beide naties.

De migratie van Ghanezen naar Nederland heeft zich vooral afgespeeld in de laatste decennia van de 20ste eeuw en is grofweg in drie periodes te verdelen. Op 1 januari 2011 staan er 21.376 Ghanezen ingeschreven in de Nederlandse bevolkingsregisters. Meer dan de helft (52,6%) van alle Nederlandse Ghanezen woont in Amsterdam.

Meer achtergrondinformatie en feiten zijn te vinden in een factsheet Ghanezen in Nederland,  geschreven door Renie van der Putte en is verschenen bij ACB Kenniscentrum. 

U kunt het factsheet hier (pdf) lezen.

Meer info over specifieke groepen:

Meer onderzoek in de onderzoek databank integratie


Meer over acb kenniscentrum, factsheet, ghanezen, onderzoek, renie van der putte.

Delen: