Onderdrukking van minderheidsculturen leidt niet tot integratie, wel tot ongelukkige mensen

In achtergronden op 30-01-2014 | 14:10

Of het nu gaat om Turkse jongeren in Nederland, of Roma in Bulgarije, de mate waarin ze zich identificeren met hun etnische achtergrond beïnvloedt in belangrijke mate hun geluk. Dat blijkt uit het internationale onderzoek van Radosveta Dimitrova naar identiteit en welbevinden van etnische minderheden in Europa. Onderdrukking van minderheidsculturen leidt niet tot integratie, wel tot ongelukkige mensen.

Dimitrova legde uitgebreide vragenlijsten voor aan ongeveer tweeduizend jongeren uit minderheidsgroeperingen in Bulgarije, Tsjechië, Kosovo, Roemenië, Duitsland en Nederland. Hoewel de situaties in deze landen erg verschillen, blijkt haar conclusie overal op te gaan: hoe beter de jongeren in staat zijn hun verschillende identiteiten te combineren, des te gelukkiger ze zijn.

“In mijn onderzoek onderscheid ik vier soorten identiteit”, legt de onderzoekster uit. “Identiteit op grond van nationale afkomst, culturele achtergrond, familiebanden en religie. Als al die vier identiteiten goed ontwikkeld zijn, zitten jongeren beter in hun vel en integreren ze beter in de samenleving.”

Nooit eerder vond zulk grootschalig onderzoek plaats naar de identiteit en het welbevinden van minderheidsculturen in voormalig communistische landen in Europa. De situatie in die landen verschilt danig van de Nederlandse, vertelt de onderzoekster.

“Tijdens het communisme werden minderheidsgroeperingen gedwongen te assimileren in de dominante cultuur. Turken in Bulgarije moesten bijvoorbeeld hun naam veranderen en hun religie ontkennen. Nog altijd nemen minderheidsgroeperingen in die landen een marginale positie in.”

Alleen door zich publiekelijk de identiteit van de dominante groep aan te meten, krijgen jongeren van zulke groeperingen zicht op banen en goede scholing. Vooral de situatie van de Roma in Kosovo blijkt schrijnend. “Het hebben van de Roma-identiteit heeft er duidelijk een negatief verband met levensgeluk. We zien dat jongeren dan voor hun geluk juist meer leunen op familiebanden en religieuze identiteit.”

Bron: Tilburg University

 

Veel meer over onderzoek hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over assimilatie, identiteit, integratie, integratiebeleid, onderzoek, Radosveta Dimitrova.

Delen: