Nederlanders: eigen mensenrechten eerst

In achtergronden op 02-05-2015 | 11:21

De Nederlandse bevolking steunt in grote meerderheid universele mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, maar zodra er concrete voorbeelden worden genoemd, blijkt die steun oppervlakkig.

Zo zegt 79 procent van de ondervraagden dat mensen in Nederland in alle gevallen recht hebben op basisbehoeften als voldoende eten, dak boven het hoofd en gezondheidszorg hebben, maar minder dan de helft vindt dat asielzoekers daar ook recht op hebben.

65 procent van de onderzochte Nederlanders beweert in alle gevallen tegen discriminatie te zijn, maar slechts een derde vindt dat werkgevers een vrouw niet mogen weigeren tijdens een sollicitatie als zij zwanger is.

Een meerderheid is voor het recht op vrijheid van meningsuiting, maar slechts een kwart vindt dat moslims het recht hebben om op straat korans uit te delen. Ook vindt maar een kwart dat uitspraken van Wilders over de Koran door de beugel kunnen.

Dat blijkt volgens Trouw uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

De Utrechtse onderzoeker Sabrina de Regt denkt dat er eigenbelang ten grondslag ligt aan antwoorden bij concrete voorbeelden. "Zo vinden PVV'ers dat Wilders meer rechten heeft dan moslims en zijn vrouwen gevoeliger voor vrouwenrechten dan mannen" zegt zij in Trouw. Zij vindt dat logisch, maar ook zorgelijk: "Indien mensen zich vooral zorgen maken over mensenrechten als persoonlijk belang, dan kunnen rechten voor minderheden in de knel komen."

Meer in Trouw

Uit het bericht in Trouw wordt niet duidelijk of de situatie in Nederland vergeleken is met andere landen. 

Zie ook:

Een ritueel debat met hypocriete trekjes

Meer over mensenrechten hier, meer over de vrijheid van meningsuiting hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over mensenrechten, onderzoek, vrijheid, vrijheid van meningsuiting.

Delen:

Reacties


redactie - 02/05/2015 17:51

Dank Marcel, hier is iets fout gegaan. Dat moest zijn: "Ook vindt maar een kwart dat uitspraken van Wilders over de Koran door de beugel kunnen."

Marcel Hulspas - 02/05/2015 14:19

'dat uitspraken toelaatbaar zijn' - wat voor uitspraken?