Inspraak Orgaan Turken: meer aandacht voor antisemitisme

In achtergronden op 03-06-2013 | 20:23

De Turkse gemeenschap in Nederland moet meer aandacht gaan besteden aan antisemitisme onder Turkse jongeren. Dat verklaarde het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) naar aanleiding van eigen onderzoek.
Aanleiding voor het onderzoek waren de antisemitische uitspraken van Turkse jongeren in een uitzending van het NTR- programma Onbevoegd Gezag uit maart.

De conclusie van het onderzoek is dat er geen sprake is van antisemitisme in georganiseerd verband, maar dat in informele kring wel regelmatig sprake is van antisemitische uitlatingen en van „grensoverschrijdende” uitspraken over Joden door jongeren. Deze worden met name gedaan in de context van gesprekken over het Israëlisch – Palestijns conflict.

Een woordvoerder van het IOT verklaart tegenover De Telegraaf: "Via school krijgen ze informatie over hoe Joden slachtoffers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zien ze hoe op de Turkse televisie harde kritiek wordt geuit op de rol van Israël in het conflict met de Palestijnen. De Nederlandse media kiezen voor hun gevoel juist de kant van Israël. Dat vinden ze oneerlijk”.

Volgens het Inspraakorgaan is de toenemende kloof tussen de Nederlandse samenleving en een deel van de Turkse gemeenschap moeilijk te overbruggen. Het IOT wilt dat leden van Turkse organisaties en moskeeën de jongeren aanspreken op hun gedrag. „Sociale controle kan in dit geval juist iets goeds betekenen”. 

Het gehele onderzoek kunt u hier downloaden. 

Bronnen: Telegraaf en demet.nu

Meer over antisemitisme op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over afstand nemen, antisemitisme, iot, onderzoek, Turken, turkse nederlanders.

Delen: