Zondag op het museumplein: buikdansen voor vrouwenrechten

In opinie op 27-06-2013 | 09:24

Op zondag 30 juni zullen er grote manifestaties worden gehouden in onder andere Egypte, Tunesië, Turkije, Frankrijk en Marokko om te protesteren tegen het politieke en religieuze autoritarisme. Ook in Amsterdam zal er actie gevoerd worden: vanaf 15 uur kunnen vrouwen en mannen al buikdansend opkomen voor de rechten van vrouwen in het kader van de actie Belly Dance Pacific 4 Women Rights.

Hoogleraar gender en media en buikdanseres Kaouthar Darmoni zal de manifestatie is in Nederland leiden. Op haar website schrijft ze dat ze zich zorgen maakt over de opkomst van het religieus fascisme dat de rechten van vrouwen beperkt. Zo zit de Tunesische activist Amina in de gevangenis nadat ze op haar Facebook-pagina protesteerde met een foto met blote borsten met de tekst 'mijn lichaam is van mij.

Darmoni maakt zich zorgen over de rechten van vrouwen in haar geboorteland Tunesië, en in vele andere plaatsen zoals Egypte en Turkije. Zij wil vrouwen ondersteunen in de strijd voor hun rechten. Door nu de solidairiteit met deze vrouwen te tonen, kunnen we volgens haar laten weten dat  we ons niet alleen zorgen maken over de vrouwen daar, maar dat vrouwenrechten betrekking op ons allemaal, ook in Nederland.

In een interview in de Volkskrant vandaag laat Darmoni weten dat Nederlandse vrouwen ook onzichtbare sluiers dragen. " In 2007-2008 stond Nederland op nummer 27 als het ging om het aantal vrouwen in leidinggevende posities, dat was na Botswana en Pakistan. Vrouwen verdienen hier 20 procent minder dan mannen in dezelfde positie. Wat ik zie is dat Nederlandse vrouwen op de werkvloer mannengedrag kopiëren. Net als in de Arabische cultuur gebruiken ze hun vrouwelijke oerkracht buitenshuis niet. Ze kleden zich onvrouwelijk en vrouwelijk gedrag wordt hier geassocieerd met onzakelijkheid, dus tonen ze dat niet in het openbaar."

De buikdans, die Kaouthar Darmoni liever zoals in het Arabisch  'de dans van de godin' noemt, heeft een geschiedenis van 4000 jaar. In de Volkskrant zegt ze: "Buikdansen maakt de vrouwelijke oerkracht wakker. Je activeert het genot in je lijf, niet alleen voor de seks, ook om in beweging te komen en beslissingen te nemen."

Kom dus zondag om 15 uur demonstreren voor vrouwenrechten, door te dansen. En trek iets wits aan. 

Meer informatie op de site van Kaouthar Darmoni

 

 

Meer vrouwenemancipatie op dit weblog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over buikdansen, emancipatie, Kaouthar Darmoni, vrouwenemancipatie, vrouwenrechten.

Delen: