Waar is Erdogan toch mee bezig?

In opinie door Dilan Yesilgöz op 09-06-2013 | 20:44

Tekst: Dilan Yesilgöz

“Laat ze maar komen met duizenden, dan komen wij met miljoenen”, aldus Erdogan als eerste reactie op de demonstraties die twee weken geleden begonnen in het Gezi Park. En de opruiende toon van Erdogan is sindsdien alleen maar erger geworden.

Terwijl zijn partijgenoten president Gul en vice permier Arinc openlijk tot dialoog en kalmte opriepen, verklaarde Erdogan in week twee van de demonstraties: “We kunnen niet toekijken hoe een stelletje schooiers (çapulcu)) het volk provoceert. Ja, we gaan een moskee bouwen. Ik heb hier geen toestemming voor nodig, niet van de Republikeinse Partij en niet van een groepje schooiers. Ik heb toestemming van vijftig procent van het volk die op ons gestemd heeft’. 

Erdogan, die later deze woorden corrigeerde met: “Ik ben geen minister president van vijftig procent, maar van honderd procent”, blijft star en arrogant. Bij zijn terugkeer uit Afrika afgelopen week, scandeerden zijn aanhangers: ‘Wij zullen Taksim vermorzelen’. Daar waar wederom enkele AK-partij leden meteen aangaven dit ongepast te vinden, bleef Erdogan de menigte met een glimlach aanhoren.

Vandaag gaf hij een speech voor, volgens de Turkse media, een ‘uitzinnige menigte die hem overspoelde met liefde’ in de hoofdstad Ankara.
Deze speech is met twee woorden samen te vatten: opruiend en polariserend.

Erdogan begon zijn speech met dat hij aan niemand verantwoording hoeft af te leggen. Alleen aan God en in het stemhokje aan het Turkse volk. Vervolgens schetste hij de tegenstellingen tussen wat voor hem ‘het volk’ is en de terroristen, oftewel de demonstranten. Deze terroristen, of schooiers, de retoriek verschilt af en toe, zouden met bierblikken de Dolmabahce moskee in Istanbul zijn binnengedrongen. Dat de imam van deze moskee dit ontkent, doet volgens Erdogan blijkbaar niet ter zake. Daarnaast zouden deze terroristen gesluierde vrouwen hebben geslagen tijdens hun acties op straat.

In het tweede deel van zijn speech nam Erdogan het sterk op voor ‘zijn’ politie. ‘Overal op de wereld gebeuren dingen en de politie treedt op, maar dat zou hier niet mogen? Wie zijn zij om mijn politie te bekritiseren? Wie zijn zij om de minister president zo te bekritiseren? Ik laat mijn politie door niemand klein maken’, was de strekking van dit deel van Erdogans speech. Dezelfde politie die in de afgelopen 11 dagen verantwoordelijk is voor duizenden gewonden en minstens net zoveel willekeurige arrestaties, werd blind door Erdogan gesteund en groot gemaakt.
Volgens Erdogan zouden de demonstranten eens heel goed na moeten denken over hoe Turkije er bij lag voor zijn bewind. ‘Wij hebben democratie, vrijheid en gelijkheid gebracht’. En; ‘Laat niemand bang of onzeker zijn, ook dit gaan wij overwinnen. We waren geduldig, we blijven geduldig, maar er komt ook een einde aan ons geduld’.
De menigte reageerde eenduidig: ‘Wij zijn klaar om onze levens voor jou te offeren Tayyip’.

Erdogan gaf met deze speech niet alleen geen duimbreed toe, maar gooide ook nog flink wat olie op het vuur.
De media in Turkije laten amper beelden van demonstraties zien. Voor een beetje genuanceerd beeld moet men wijken naar CNN of Al Jazeera. Voor de Turken die deze zenders niet kunnen volgen of verstaan en de hele dag de herhalingen van de speech van Erdogan zien, zijn de beschreven tegenstellingen een gegeven.

Zelfs binnen zijn eigen partij heerst inmiddels de vraag: waarom stuurt hij aan op een flinke burgerconfrontatie, of zoals sommige critici zeggen; een burgeroorlog?

Naar verwachting vinden op 10 juni in Istanbul en 18 juni in Ankara twee grote meetings plaats van de AK-partij. Erdogan riep vandaag iedereen op om vooral te komen. Dit worden spannende en gevaarlijke dagen, ik hou mijn hart vast. 

 

Dilan Yesilgöz is redactrice van Republiek Allochtonië. Meer artikelen van Dilan op Republiek Allochtonië hier

Meer artikelen over Turkije op dit blog hierMeer over ak, dilan yesilgöz, erdogan, protest, turkije.

Delen:

Reacties


CENGIZHAN - 17/06/2013 18:17

ERDOGAN onze grote leider wij als volk hebben alles en alles door dat europa Amerika achter pkk stont in al die tijd,en nu ben jij eindelijk weer leider van het grote TURKIJE na menderes en ozal,jullie zijn onze echte TURKSE leiders,Jij hebt alles goed gemaakt binnen korte 10 jaar en omdat pkk ook nu is opgelost kunnen ze jou gewoon niet hebben als moslimleider die alles kan maar maakt niet uit WIJ STAAN ACHTER JOU WIJ GEVEN ONZE LEVEN VOOR WIJ HOUDEN VAN JOU EN.SOMMIGE EU LANDEN ZIJN SOTMME RACISTEN

Abdul - 10/06/2013 08:22

@Reyiz democraten luisteren ook naar de minderheid.

Reyiz - 10/06/2013 03:02

Erdogan, houd je rug recht. Laat de minderheid je niet dicteren. Communisten en Kemalisten samen hand in hand met vandalen en çapulcular, ze kunnen protesteren tot ze een ons wegen, maar Turkije kunnen ze niet kapot krijgen.