Voor een Europa zonder minderhedenhaat

In opinie op 08-05-2014 | 12:22

Op 15 mei 2014 vindt er van 11.00 uur tot 14.00 uur in Den Haag een manifestatie plaats tegen minderhedenhaat in Nederland en Europa; een unieke coalitie in het kader van het Veiligheidspact tegen discriminatie.

Aanleiding
De diversiteit tussen mensen in Nederland is groot. Dat leidt vaak tot heftige debatten over fundamentele verschillen van mening. Conflicten mogen echter geen reden zijn voor fysiek geweld (zoals mishandeling of brandstichting) of verbaal geweld (zoals schelden, pesten of het brengen van de Hitlergroet).

Iedereen heeft recht om te zijn wie die is - zeker als hij of zij anderen ook met respect behandelt - al is dat voor anderen wel eens moeilijk om te aanvaarden. We zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Sommige groepen, met name minderheidsgroepen zoals homoseksuelen, moslims, joden en zwarten, krijgen veel te maken met discriminatie en geweld. Niet alleen vanuit de rest van de samenleving, ook door onderlinge tegenstellingen.

Veiligheidspact tegen discriminatie
Een groot aantal organisaties wil een duidelijk statement maken tegen discriminatie en geweld door het ondersteunen van het Veiligheidspact tegen discriminatie. Het gaat o.a. om het COC dat zich inzet voor de belangen van homoseksuelen. Maar ook om islamitische, joodse en christelijke organisaties die voor elkaar op willen komen. Evenals niet-religieuze organisaties, waaronder het Humanistisch Verbond, Een land, een samenleving en het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Het Pact is in 2012 gelanceerd in Amsterdam. Het wordt nu aangeboden aan Den Haag. De bijeenkomst vindt plaats vlak voor de Europese verkiezingen op 22 mei.

Programma:donderdag 15 mei 2014: Artikel 1-bank, Hofplaats Den Haag*

12.00 uur: Aanbieding Pact aan Den Haag

Sprekers:

Marzouk Abdellah (UMMON)
Tom Maas (Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies)
Awraham Soetendorp (LJG) (onder voorbehoud)
Hans Gouweleeuw (Humanistisch Verbond)
Deborah Langman (COC Den Haag)
Anne Swart (Een land, een samenleving)
Lonneke Lemaire (Platform Stop Racisme en Uitsluiting)
Sandew Hira (Slavernijonline.nl)

13.15 uur: Ontmoeting met de Raad van Kerken bij de Kloosterkerk, Lange Voorhout

14.00 uur: Afsluiting bij de Liberaal Joodse Gemeente (LJG), Prinsessegracht 26

* Om 11.00 uur zal een stoet deelnemers vertrekken vanaf de Mohsininmoskee, Stationsweg 89. Wie zich aan wil sluiten, is welkom.

Organisatie: Mohamed Echarrouti (UMMON), Joke Jongejan (PDA), Roemer van Oordt (IK), Harry Polak (LJGA), Mohamed Rabbae (EL/ES) Mustafa Slaby (Al Kabir), Tijno Venema (IK)

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebookRepubliek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 

 Meer over christenen, europa, homoseksuelen, joden, minderhedenhaat, moslims, nederland, veilihheidspact tegen discriminatie.

Delen: