Verdere segregatie dreigt in Amsterdams voortgezet onderwijs

In opinie op 19-01-2012 | 16:36

Havo- en vwo-scholieren uit het Amsterdamse Nieuw-West kiezen voor een school in het centrum of in stadsdeel Zuid, waardoor de scholen buiten de ring vmbo-bolwerken worden. De afgelopen vijf jaar is het aantal vwo'ers op scholen in Nieuw-West (Calandlyceum, Comenius Lyceum en Hervormd Lyceum West) gedaald met soms wel 35 procent. Dat schrijft het Parool.

Veiligheid en sfeer zijn twee belangrijke redenen van ouders om voor een school elders te kiezen, blijkt uit een rapport dat in opdracht van het Hervormd Lyceum West (HLW) is gemaakt. De ouders vinden de scholen in Nieuw-West te zwart. Populaire scholen onder de jeugd van Nieuw-West zijn het Cartesius Lyceum, Spinoza Lyceum, Berlage Lyceum, St. Nicolaaslyceum en Gerrit van der Veen College.

In Nieuw-West neemt het aantal vmbo-leerlingen toe, met ruim twintig procent, terwijl in Amsterdam Centrum en Zuid het omgekeerde gebeurt.

Rector Carla Neijts van het HLW in het Parool: "De scholen in Zuid worden steeds elitairder. Ze werken daar zelf aan mee. Mavo- en havo-afdelingen worden afgestoten en leerlingen met een havo-advies worden tegenwoordig op het St. Nicolaaslyceum geweigerd,'' zegt . Zij vreest voor segregatie in de stad. ''Straks staan alle mavo-scholen buiten de Ring en ''alle havo/vwo-scholen erbinnen.''

Het Hervormd Lyceum West (HLW) houdt vanavond een debat met wethouder Lodewijk Asscher.

Bron: Het Parool

Meer over segregatie in het onderwijs:


Meer over amsterdam, hervormd lyceum west, lodewijk asscher, onderwijs, segregatie, voortgezet onderwijs, witte scholen, zwarte scholen.

Delen: