Veel kinderen dreigen buiten regeling kinderpardon te vallen

In opinie op 29-01-2013 | 18:07

Honderden kinderen die in eerste instantie onder het kinderpardon leken te vallen, zullen dat waarschijnlijk niet doen omdat de voorwaarden voor de regeling buitengewoon scherp lijken te zijn geformuleerd. VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children maken zich ongerust over het lot van grote groepen gewortelde asielkinderen in Nederland.

Dat laat Vluchtelingenwerk op haar website weten. 

Verschillende kinderen dreigen buiten de regeling te vallen. Bijvoorbeeld kinderen die zijn geboren nadat de asielprocedure van de ouders is afgewezen, maar wel steeds onder het toezicht van de overheid waren. Alleenstaande vreemdelingen die nu 18, 19 of 20 zijn kunnen nauwelijks voldoen aan de voorwaarden van de regeling. En wanneer de IND tijdens de asielprocedure had getwijfeld aan de identiteit van de ouders, kan het voor de kinderen heel ingewikkeld worden om onder het kinderpardon te vallen.


"Wij gingen er allemaal vanuit dat de regeling bedoeld was om schoon schip te maken en de problemen rond gewortelde kinderen op te lossen. Na de presentatie van het kinderpardon had niemand van ons dan ook zien aankomen dat de uitwerking zo rigide zou zijn. We hopen echt dat we het mis hebben, maar vrezen dat veel kinderen buiten de boot vallen", aldus Jasper Kuipers, plaatsvervangend directeur van VluchtelingenWerk op de website van de organisatie. De organisaties hopen dat de regelingen zoals deze nu voorgesteld worden, snel aangepast worden, zodat gewortelde kinderen die al jarenlang in onzekerheid leven, nu echt gerust kunnen zijn over hun toekomst in Nederland.

Vandaag stuurden VluchtelingenWerk en Defence for Children een brief aan de woordvoerders asiel- en migratiebeleid in de Tweede Kamer. Daarin vindt u een nadere toelichting op hun zorgen. Lees hier de brief (pdf).

Lees meer hier op de site van Vluchtelingenwerk.

ChristenUnie en GroenLinks teleurgesteld

Partijen die zich met de PvdA hard maakten voor een kinderpardon, de Christenunie en GroenLinks, tonen zich teleurgesteld. "Het lijkt alsof er minder asielzoekerskinderen onder deze regeling vallen dan we steeds gedacht hebben", stelt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind maandag in Trouw. GroenLinks woordvoerder Linda Voortman reageert op twitter: " PvdA heeft voor kinderpardon ingestemd met strafbaar stellen illegaliteit, blijkt dat kinderpardon ook nog eens weinig voor te stellen." 

Zie ook:

PvdA betaalt flinke prijs voor binnenhalen kinderpardon

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over kinderpardon, vluchtelingenwerk.

Delen: