Vanavond opnieuw demonstratie tegen gewelddadig politieoptreden Istanbul

In opinie op 01-06-2013 | 18:13

Vanavond organiseert een grote groep Turks-Nederlandse jongeren en bezorgde burgers vanaf 20.00 uur een tweede protestbijeenkomst op het Beursplein in Amsterdam tegen het gewelddadige politieoptreden in Istanbul. De manifestatie maakt deel uit van meerdere protesten verspreid over een groot aantal steden in Turkije en de rest van de wereld zoals Parijs, Berlijn, New York, Brussel en Keulen, tegen de AK Partij (AKP) regering van de Turkse premier Erdogan.

Gedurende de laatste 5 dagen raakten enkele tientallen burgers en demonstranten gewond na extreem gewelddadig ingrijpen van de Turkse politie waarbij werd geschoten met rubberen kogels en traangas en waterkanonnen werden ingezet om de demonstranten te verdrijven. Zij protesteerden voor het behoud van het zogeheten Gezi park naast het beroemde Taksim plein in het centrum van Istanbul. In de stad voeren enkele duizenden betogers al vier dagen actie tegen de door de AKP regering geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt.

De betogers protesteren behalve tegen het verdwijnen van het park, dat plaats moet maken voor nog een winkelcentrum, ook tegen de bouwwoede van de Turkse regering en het stadsbestuur van Istanbul. Het park vormt de levensader van dat deel van de stad en is nog een van de weinige groenvoorzieningen in de miljoenenstad. Ongeveer 600 bomen zouden moeten verdwijnen. Als de plannen van de AKP regering doorgaan moeten de bomen plaatsmaken voor de herbouw van een Ottomaanse kazerne, een cultureel centrum en een winkelcentrum. De demonstranten zijn het totale gebrek aan inspraak zat.

De bezetting van het park begon dinsdag, toen de kap van bomen in het park moest beginnen. Demonstranten wisten met hulp van een parlementariër van de oppositiepartij BDP tot twee keer toe de kap te stoppen. Nadat de bezetters donderdagochtend waren verwijderd begonnen de werkzaamheden, maar inmiddels hebben de demonstranten zich gehergroepeerd. Vanuit alle delen van het land stromen demonstranten toe.
Vanochtend zette de politie wederom traangas in en maakte ook gebruik van waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven. Net als in de dagen ervoor gebruikte de politie grote hoeveelheden traangas om een einde te maken aan de demonstratie. Een onbekend aantal mensen raakte gewond toen zij, achtervolgd door de politie, over een betonnen muur wilden klimmen en deze onder hun gewicht instortte. De politie heeft de toegangswegen naar het park afgesloten. De onlusten hebben zich hierdoor uitgebreid van het park naar de rest van het Taksimplein en de beroemde Istiklal-boulevard, die op het plein uitkomt.

Inmiddels sluiten zich steeds meer mensen aan bij het protest en roepen op tot een veroordeling van de AKP regering die in hun ogen dictatoriaal regeert en een zero-tolerance beleid voert waarbij tegenstanders worden opgesloten en critici de mond wordt gesnoerd. De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Turkije staan al langer onder druk, want de meeste media worden direct of indirect door de regerende AKP gecontroleerd. De grote media berichten nauwelijks over de demonstraties. De bevolking van Istanbul vraagt om steun. Deze bevolking, verenigd van links tot rechts, en van jong tot oud, in alle delen van het land zegt “genoeg!” tegen de dictatoriale bestuursvorm van Erdogan die alles lijkt te pareren met verwijzingen naar stijging van het Bruto Nationaal Product en op geen enkele manier lijkt mee te voelen met de slachtoffers van het politiegeweld.

Laat je stem horen tegen het gebruik van disproportioneel geweld! De EU heeft het geweld al afgekeurd. Amnesty International noemt het een grove schending van mensenrechten. Erdogan pareert de kritiek uit het buitenland. En noemt dit het werk van ideologie en extremisten. Laat weten aan de Turkse media dat ze hun ketenen moeten verbreken en dat de hele wereld meekijkt. En vooral, steun de bevolking van Istanbul die nu met honderd duizenden de straat op gaan, vastzitten in de metro’s, of in de ziekenhuizen liggen!

Bron en meer informatie: de facebookpagine Dutch support for Taksim occupy

Meer over Turkije op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over groen, protest, turkije.

Delen: