Van der Laan verbood debat Argan om kwetsbaar publiek te beschermen

In opinie op 27-10-2014 | 10:19

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft jongerencentrum Argan het advies gegeven om een debat met Okay Pala van de radicale islamitische beweging Hizb ut Tahrir te schrappen, omdat dit debat bezocht zou kunnen worden door kwetsbare jongeren die er misschien over twijfelen om als jihadist af te reizen naar Syrië of Irak. 'Wij denken dat deze man niet kansloos is bij het verleiden van deze groep kwetsbare Marokkaanse jongeren tot jihadisme. We zijn juist bezig met het opleiden van sleutelfiguren, die deze twijfelende jongeren van radicalisering af moeten houden.' Dat vertelde de burgemeester donderdag in de gemeenteraad.

Zo valt te lezen in Het Parool.

De burgemeester voelde zich door berichtgeving ten onrechte getypeerd als iemand die debatten zou willen verbieden, terwijl hij gedurende zijn ambtstermijn juist nog maar zelden iets verboden heeft.

Hij benadrukte daarom nogmaals dat het ging om een advies aan Argan en dus niet om een verbod. 'Dat Argan subsidie krijgt hebben we niet gebruikt als dreiging bij dit advies. Het ging er vooral om dat het zou kunnen terugslaan op de gemeente, omdat deze Argan subsidieert,' aldus Het Parool

De burgemeester voelde zich gesterkt in zijn oordeel doordat een enquete van Het Parool waaruit bleekdat 84 procent van de mensen het eens was met het besluit van de burgemeester.

Van der Laan wist niet dat een vergelijkbaar debat al eerder in De Balie had plaatsgevonden. De Balie wordt vanwege haar debatfunctie in het kader van het Amsterdamse kunstenplan gesubsidieerd. 'De Balie heeft een heel ander, veel breder en algemener publiek' stelde Van der Laan. 

Een meerderheid in de gemeenteraad meent dat de  burgemeester Argan niet had moeten adviseren het debat te schrappen. "We zijn het prinicpieel met elkaar oneens", aldus Rutger Groot Wassink, de fractievoorzitter van GroenLinks, die het debat had aangevraagd. Ook Jan Paternotte (D66),  Peter Kwint (SP) en Sofyan Mbarki (PvdA) toonden zich niet overtuigd door de burgemeester.  

Ze vroegen de burgemeester binnen een maand met een brief te komen, waarin de uitgangspunten voor het beleid op dit punt uiteen worden gezet. 

Wordt vervolgd dus. 

Lees ook:

Verbieden debat met Okay Pala roept vragen op. 

Zie hier het videoverslag van de Amsterdamse gemeenteraad


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 


Meer over argan, okay pala, radicaliseringamsterdam, van der laan.

Delen: