The right thing to do

In opinie door Dilan Yesilgöz op 16-06-2012 | 17:47

Tekst: Dilan Yesilgöz

Wat was ik vandaag graag een Amerikaan geweest. Wat had ik graag met een trots gevoel naar de speech van president Obama geluisterd. Wat had ik graag feest gevierd met mijn buurjongen die niet meer bang hoefde te zijn. Wat had ik graag ware hoop en optimisme geproefd.

President Obama heeft vandaag verklaard dat jonge illegalen tussen de 16 en 30 jaar, die voor hun 16e naar de VS zijn gekomen en bezig zijn met hun toekomst, een werkvergunning kunnen aanvragen. Een werkvergunning zodat ze niet meer in angst hoeven te leven dat ze gedeporteerd worden. Gedeporteerd naar een land dat ze niet kennen en waar ze de taal niet spreken. Obama stelt: ‘Wij moeten jonge mensen niet straffen voor de fouten van hun ouders of gebreken van de politiek. Het zijn Amerikanen in hun harten, in hun gedachten, op elke mogelijk wijze, behalve op papier. Wij zijn een betere natie dan één die jonge onschuldige mensen deporteert. We doen dit niet alleen voor de economie, we doen dit niet alleen voor de binnenlandse veiligheid. Dit is geen amnesty, dit is geen immuniteit, dit is geen weg naar staatsburgerschap….dit is het enige juiste wat we kunnen doen’.

Achthonderdduizend jongeren die nu volwaardig, zonder angst voor deportatie hun studie of baan kunnen voortzetten. Streng beleid aan de grens gecombineerd met rechtvaardigheid binnen de grens. Bijna een miljoen jongeren die in één klap mee mogen doen en daarmee een ware toekomst krijgen. Tegenover een paar honderd illegale studenten in Nederland die stage willen kunnen lopen.
Wat was ik vandaag graag een Amerikaan geweest.

 

Dilan Yesilgöz is redactrice van Republiek Allochtonië. Meer artikelen van Dilan op Republiek Allochtonië hier

foto: flickr

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over dilan yesilgöz, illegalen, obama, ongedocumenteerden.

Delen: