Stijging van aantal meldingen radicalisering in Rotterdam

In opinie op 25-08-2014 | 08:18

In het eerste half jaar van 2014 heeft het meldpunt radicalisering in Rotterdam 15 meldingen en adviesvragen binnengekregen. In 2013 waren er, over het hele jaar, nog 20 meldingen van extremisme en radicalisering. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van Leefbaar Rotterdam over de aanpak van jihadgangers uit de Maasstad. In 2012 waren er 16 meldingen

De burgemeester schrijft dat er geen Rotterdamse organisaties bekend die de jihadgang steunen of bevorderen, Hij verwijst verder vooral naar de landelijke, integrale aanpak van jihadisme. "Deze bestaat uit strafrechtelijke en bestuuriijke middelen die gezamenlijk door zowel de landelijke overheid, gemeenten, politie en justitie worden ingezet om de (potentiële) dreiging van teruggekeerde jihadgangers te beperken."

Uit de beantwoording van deze vragen wordt onduidelijk wat de gemeente Rotterdam doet om radicalisering te voorkomen. Wel schrijft de burgemeester: "Naast de strafrechtelijke aanpak zullen indien nodig bestuuriijke middelen worden ingezet om de jihadgang te ontmoedigen en de (potentiële) dreiging te beperken."

Amsterdam

Eerder werd bekend dat er in 2013 bij het Amsterdamse meldpunt 32 meldingen en adviesaanvragen zijn binnen gekomen. In Amsterdam had de SP schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een bericht in het Parool waarin werd gemeld dat met meldingen van radicaliserende jongeren in Amsterdam niets of onvoldoende gedaan. Minstens tien Amsterdamse jongeren zouden richting Syrië zonder dat was ingegrepen.

Ook uit de antwoorden van de Amsterdamse burgemeester werd onvoldoende duidelijk wat de gemeente doet om radicalisering te voorkomen. 

Link:

Doet Amsterdam genoeg om radicalisering tegen te gaan?

Meer over radicalisering op dit blog hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over amsterdam, irak, isis, jihad, radicalisering, rotterdam, syrie.

Delen: