SMN start hulplijn voor ouders van radicaliserende kinderen

In opinie op 27-10-2014 | 22:42

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) start een hulplijn voor ouders die zich zorgen maken over hun mogelijk radicaliserende kinderen. De komende maanden zullen hiervoor zeker zestien vertrouwenspersonen opgeleid worden die actief zullen zijn in de 'jihadgemeenten' Den Haag, Arnhem, Delft, Zoetermeer, Leiden, Huizen, Amsterdam, Rotterdam en Gouda. Dat heeft de SMN vandaag laten weten aan de NOS. De hulplijn is ook bedoeld voor niet-Marokkaanse ouders, liet Farid Arkazan namens het SMN weten. De hulplijn moet voor het einde van het jaar bereikbaar zijn.

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat bij gemeenten en lokale hulpinstanties nu nog nauwelijks meldingen binnenkomen van verontruste ouders. Volgens advocaat Bart Nooitgedagt willen ouders niet dat hun kind op een lijst van de AIVD verschijnt, maar dat ze hulp willen.

Deze verklaring wordt gedeeld door het Rotterdamse SPIOR, de koepel van islamitische organisaties in Rotterdam (Spior). Zij merken dat Rotterdamse ouders niet naar de gemeente stappen voor hulp. Ook durven ze niet naar de politie te gaan.  Ze zijn bang dat het paspoort van hun kind wordt afgenomen en dat ze dan het land worden uitgezet, aldus Marianne Vorthoren, voorzitter van Spior. Nu worden er volgens Vorthoren al kinderen tegengehouden dankzij inmenging van bijvoorbeeld imams en moskeebesturen, aldus Vorthoren.

Eerder werd het verhaal bekend van Farid, de vader van de 17-jarige Asraf uit Amsterdam die op 29 december 2013 vanaf Schiphol zou zijn vertrokken en nu in Syrië verblijft. Volgens de vader heeft hij de gemeente en de politie herhaaldelijk gevraagd hem te helpen zijn zoon te beschermen tegen ronselaars. Toch werd de jongen niet tegengehouden.

Meer over radicalisering op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over jongeren, radicalisering, SMN, SPIOR.

Delen: