Slechts twee weken zomerschool: weggegooid geld

In opinie door Anja Vink op 06-01-2011 | 18:04

tekst: Anja Vink

Vorige week liet de Amsterdamse onderwijswethouder Lodewijk Asscher een proefballonnetje op voor een zomerschool waar achterstandsleerlingen twee weken worden bijgespijkerd in taal en rekenen. Een zomerschool is een prima idee maar twee weken is veels te kort!

Waarom? Er is toch niets mis met wat extra les in de zomer? Zeker voor de kids die zich zes weken lang dood vervelen op straat en met een nog grotere taaldip na de zomer de basisschool weer binnen komen? Echter, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ‘een beetje’ zomerschool geen zoden aan de dijk zet.

Geen wetenschappelijk onderzoek uit eigen land want we hebben in Nederland nog niet zoveel ervaring met onderwijstijdverlenging zoals de zomerschool in onderwijsjargon heet. In de Verenigde Saten bestaat dat onderzoek wel. Daar komt klip en klaar uit dat een zomerschool pas zoden aan de dijk zet als het meerdere jaren achter elkaar plaats vindt. Waar goede leerkrachten met hoge verwachtingen lesgeven in hoogwaardig taal en rekenonderwijs dat ook nog eens aansluit op het onderwijs dat gedurende het schooljaar wordt gegeven.

Het een beetje doen, helpt dus niet en is geld weggooien. Dat betekent dus dat we hoge eisen aan een zomerschool moeten stellen. En dat kost geld, een goede voorbereiding en een heldere visie op hoe je taal-, en rekenachterstanden wegwerkt, goed ingewerkt personeel en ouders en scholen betrekken. Kinderen twee weken voor spek en bonen naar school laten gaan, daar houden we ons zelf, maar nog veel erger, deze kinderen mee voor de gek.

Anja Vink werkt meer dan tien jaar als freelance onderwijs-, en onderzoeksjournalist. In 2008 werd zij bekroond met de Prijs voor de Nationale Onderwijsjournalistiek voor een artikel over de segregatie in het voortgezet onderwijs voor het maandblad M van NRC Handelsblad. Januari 2010 kwam haar boek ‘Witte zwanen, zwarte zwanen. De mythe van de zwarte school’ uit. Dit artikel verscheen eerder op haar weblog en is met toestemming van Anja op Republiek Allochtonie geplaatst.

Meer artikelen over onderwijs hier


Meer over amsterdam, anja vink, lodewijk asscher, onderwijs, zomerschool.

Delen: