'Reflex', het nieuwe stopwoordje

In opinie door Hassnae Bouazza op 27-02-2013 | 08:24

Tekst: Hassnae Bouazza

Er is een nieuw stopwoordje opgedoken in het Nederlandse multicultidebat dat de uitwisseling van argumenten behoorlijk bemoeilijkt. Na ‘demonisering’ en ‘polarisering’ is het nu de beurt aan, roffel: ‘reflex’.

Bijvoorbeeld: een wezel schrijft dat Marokkanen van nature racistisch zijn, en daar mag je vervolgens niet tegenin gaan, want dan ‘schiet je in een reflex’. Een moeder doodt haar dochter, maar daar mag je niet over zeggen dat het geen eerwraak is, want dan ‘schiet je in een reflex’. Ageren tegen de criminalisering van de Marokkaanse of islamitische identiteit, is ‘in een reflex schieten’. Bezwaar maken tegen stigmatisering is ‘in een reflex schieten’.

Kop in het zand

Het maakt niet uit wat er gezegd wordt, als Marokkaan/moslim/allochtoon moet je deemoedig het hoofd buigen en ‘de hand in eigen boezem steken’ en leren van de grote, blanke, nobele meesters, want zij weten beter dan jij wat je denkt, voelt, doet en wat erin je omgaat, en doe je dat niet en ben je zo brutaal wat kanttekeningen te plaatsen, dan schiet je volgens de grote, blanke, nobele meesters ‘in een reflex’, steek je je kop in het zand en bagatelliseer je de problemen, want ‘wat is er mis mee om zaken te benoemen’?

Ja, wat is daar eigenlijk mis mee?

Nu ja, als critici van Zwarte Piet het racistische karakter ervan willen benoemen, moeten ze niet zo zeuren en de Hollands folklore en traditie respecteren. Als critici van de Nederlandse vergetelheid de misstanden in voormalig Hollands-Indië willen benoemen, krijgen ze te horen dat ze niet zo moeten zeiken en ophouden met het eigen nest te bevuilen.

Oprotten naar Zandnegeristan

De hypocrisie rond homohaat en het aandeel van autochtonen benoemen in agressie tegen homo’s? Je moet niet zo polariseren en vooral de nuance blijven zoeken.

Als allochtoon het in je botte hoofd halen om je onderdanigheid uit te schakelen en eens in te gaan tegen de grote, blanke, nobele meesters om wat zaken te benoemen? Of je je grote, gore bek eens wilt houden en oprotten naar Zandnegeristan als het je hier allemaal niet bevalt.

Over reflexen gesproken.

Iedere dag weer moeten Marokkanen/moslims/allochtonen weer horen wat er met ze mis is. En niet alleen moeten ze dat aanhoren, ze moeten het klakkeloos aannemen, want anders schieten ze in een ‘reflex’ en het zal toch niet zo zijn dat zij misschien beter weten wat hen raakt dan de grote, blanke, nobele meesters?

Assimilatie-fetisjisten

De laatste keer dat ik naar mijn enkels keek, zaten daar geen ketens om. Ik héb geen meesters. Ik bepaal zelf wat ik vind, waar ik tegen ageer en of ik iets slik of niet. Ik laat me niet langer wijsmaken dat protest aantekenen tegen achterlijke, vaak ronduit racistische generalisaties komt door een gebrek aan zelfkritiek of nog erger: dat ik me dan ‘wentel in mijn slachtofferschap’.

De grootste jankerds zijn nog altijd de ‘reflex!’-roepers die maar niet snappen dat zij niet langer de norm bepalen. Maar het hen kwalijk nemen kan ik niet echt, want wat wil je met intellectuele wegbereiders als Minister Asscher en in zijn gevolg talloze opiniemakende assimilatie-fetisjisten die de toon zetten.

Hassnae Bouazza is journaliste. Ze schrijft voor onder meer Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle, de Arabische site van de Wereldomroep, OneWorld en het weblog Frontaal Naakt. Hassnae schreef dit jaar het het boek Arabieren Kijken. Dit stuk is eerder gepubliceerd op Frontaal Naakt en in overleg met Hassnae Bouazza ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

Eerdere artikelen van of over Hassnae Bouazza op Republiek Allochtonié vindt u hier.  .


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


 


Meer over hassnae bouazza, racisme, reflex.

Delen:

Reacties


Zeuraya - 03/03/2013 13:41

Och reflex. What's in a name. Dan noemen we het 'pavlov'!

Abdel - 28/02/2013 21:16

Oh wat goed gezegd....
Ik zou wel eens aan de moslimcriticasters willen vragen....wanneer zijn jullie tevreden, wanneer ben ik geintegreerd? Aar moeten we aan voldoen als individu om van al het gezeur af te zijn?

Sjoerd - 28/02/2013 09:46

Goed stuk Hassnae!

Ik ben die hypocrisie ook zo beu. We meten in Nederland constant met twee maten en zijn het nog gewoon gaan vinden ook. Goed dat je dat aan de kaak stelt!

leo - 27/02/2013 18:50

tja, we moeten denk ik van de reflex naar reflectie, anders schieten we in de kramp.