Ook dit jaar twee kristallnachtherdenkingen in Amsterdam

In opinie op 30-10-2013 | 22:21

Op 9 november zullen opnieuw op twee plaatsen in Amsterdam de Kristallnacht herdacht worden.

Om 19.30 uur begint bij het stadhuis in Amsterdam de herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Deze herdenking wordt mede ondersteund door tientallen (minderheden-)organisaties.

Van 20 uur tot 21 uur organiseert het Centraal Joods Overleg een herdenking in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein en aansluitend een bijeenkomst in de Hollandse Schouwburg.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden tijdens de  "Kristallnacht"  in Nazi-Duitsland 267 synagogen in brand gestoken en ca. 7500 winkels verwoest. 92 joden werden vermoord.

Nederland Bekent Kleur / Platform Tegen Racisme

In Nederland werd de Kristallnacht voor het eerst herdacht in 1992 door jongeren van Comité Kristallnachtherdenking.  Met de herdenking bij het Amsterdamse stadhuis werd aandacht gevraagd voor toenemende discriminatie en racisme in de samenleving. Directe aanleiding was de aanval met brandbommen op een asielzoekerscentrum in het Duitse Rostock en vernielingen bij een moskee in Nederland. Het jaar daarop nam de anti-racisme organisatie Nederland Bekent Kleur de organisatie over. Tot en met 2001 werd jaarlijks, met verschillende organsiaties, een kristallnachtherdenking georganiseerd.
De bijeenkomst in 2000 verliep onrustig. Op de bijeenkomst, die ruim een maand na het uitbreken van de tweede Palestijnse intifada plaats vond, sneed Abdou Menebhi, destijds voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad in Amsterdam, de Palestijnse kwestie aan. Zijn toespraak wordt afgebroken door Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité. Volgens  Ronny Naftaniel van het CIDI had Menebhi zich niet aan de afspraken gehouden.

Van 2002, na de moord op Fortuyn, tot en met 2007 vond geen Kristallnachtherdenking plaats. Vanaf 2008 werd de herdenking door Nederland Bekent Kleur hervat. Kijk voor een uitgebreide beschrijving hier. Vanaf 2011 wordt de herdenking bij het stadhuis georganiseerd door het platform Stop Racisme en Uitsluiting, waar Nederland Bekent Kleur onderdeel van uitmaakt.

Het programma dit jaar ziet er als volgt uit:

Waar: bij het stadhuis aan de Amstel (hoek Zwanenburgwal/Amstel).
Aanvang: 19.30 uur.

Programma herdenking
Sprekers:
- Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter één land één samenleving en voormalig senator CDA
- LallaWeiss, Sinti en Roma organisaties
- Anne Ruth Wertheim: schrijfster en publiciste

Muziek:
- Duo MirTsvey, jiddische liederen (www.mirtsvey.nl).

Meer informatie hier.

Centraal Joods Overleg (CJO)

Het CJO organiseert vanaf 2003 elke 5 jaar een Kristallnachtherdenking. Aanleiding om hiermee in 2003 te starten was het toenemend antisemitisme. 

In 2010 liet het CJO weten dat het met ingang van 2011 jaarlijks zijn eigen Kristallnachtherdenking ging organiseren in de Portugese Synagoge. Het CJO besloot hiertoe uit ongenoegen over de herdenking van Nederland Bekent Kleur.
Volgens het CJO waren de bijeenkomsten van Nederland Bekent Kleur in hoge mate gepolitiseerd. Het CJO schreef hierover op haar website: " Zo achten wij een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Naast de aankondiging staat een affiche afgebeeld waarop wordt opgeroepen Israel te boycotten. Israel wordt gelijk gesteld aan apartheid. Deze politisering heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden."

Het programma van het CJO ziet er als volgt uit:

Programma Portugese synagoge

aanvang 20.00 uur

  • Opening Ronit Palache ceremoniemeester
  • Inleiding door Jigal Markuszower voorzitter Centraal Joods Overleg
  • Herinnering door Wolfgang Kotek overlevende en getuige van de Kristallnacht
  • Interview door Charlotte van den Berg medewerker Open Joodse Huizen
  • Muziek van Tiltan
  • Toespraak door Joël Voordewind, Tweede Kamerlid ChristenUnie

Wandeling naar de Hollandsche Schouwburg 
aanvang 20.50 uur

Programma Hollandsche schouwburg
aanvang 21.15 uur

  • Kranslegging en mogelijkheid tot het leggen van bloemen
  • Toespraak Sem Chai kotek, kleinzoon van Wolfgang Kotek
  • Afsluiting Ronit Palache

De herdenking van het CJO wordt mede mogelijk gemaakt door het V-fonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Meer informatie hier

Meer over antisemitisme op dit blog hier

Meer over racisme op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over antisemitisme, centraal joods overleg, joden, kristallnacht, nederland bekent kleur, platform tegen racisme, racisme.

Delen: