Nederlanderschap ontnemen is discriminerende symboolpolitiek

In opinie op 30-08-2014 | 14:03

Tekst: Nizar Mourabit/Nelle Boer

Dat de Nederlandse overheid jihadstrijders het Nederlanderschap ontneemt heeft alleen gevolgen voor mensen met een dubbele nationaliteit. Minister Opstelten geeft aan dat niemand in Nederland tot persona non grata, of stateloos verklaard kan worden. Als gevolg daarvan zal degene met slechts een Nederlands paspoort misschien niet minder zwaar, maar wel anders gestraft worden dan degene met een dubbele nationaliteit. Dit terwijl met de maatregel de rechtstaat beschermd zou moeten worden.

Ook al namen enkele VVD-politici eerder nog afstand van zijn ideëen, het is exact wat Geert Wilders altijd beoogde als hij sprak over gedwongen remigratie. Wilders verklaarde zelfs na het scandeer-incident dat hij slechts het paspoort wilde afnemen van criminelen met een dubbele nationaliteit. Iets dat het meerendeel van de Nederlanders tot voor kort nog onrechtvaardig vond en dat minister Opstelten in een vloek en een zucht volvoert. Misschien probeert de overheid hiermee de PVV de wind uit de zeilen te nemen of Opstelten denkt werkelijk dat het ontnemen van de Nederlandse nationaliteit jihadstrijders van gedachten kan doen veranderen. 

Het signaal dat de Nederlandse overheid met de nieuwe maatregel geeft is dat burgers van dit land niet gelijkwaardig berecht worden. Het hoeft zelfs niet door een rechter bepaald te worden, het liefst past Opstelten dit toe zonder inmenging van de rechterlijke macht. Ik heb zelf in Nederland niet eerder meegemaakt dat er zo openlijk en schaamteloos onderscheid wordt gemaakt tussen staatsburgers en hun rechten. Het geeft tevens blijk van het feit dat de Nederlandse overheid het probleem van radicalisering beschouwd als een uitheems en niet inheems probleem. Een handige truuk om het probleem van zich af te schuiven. In het geval van de jihadstrijder wiens Nederlandse paspoort is afgenomen heel letterlijk, vanaf dat moment is diegene het probleem van de overheid van een ander land.

Afgezien van de onthutsend eerlijke manier waarop Opstelten zijn discriminatoire maatregelen propageert is er geen rekening gehouden met het feit dat de jihadstrijder überhaupt geen Nederlands staatsburger meer wil zijn. Een van de eerste rituelen die een jihadstrijder uitvoert bij het binnenreizen van het kalifaat is het publiekelijk en gezamenlijk kapotscheuren c.q. verbranden van het paspoort. In het nieuwe kalifaat heeft niemand een paspoort nodig, want er is geen reden ooit weer te vertrekken uit het ´beloofde land´. IS doet er slim aan dit te stimuleren omdat zij weten dat een jihadstrijder na een dergelijk ritueel niet meer terug kan keren naar eigen land en zij zo de jihadi in hun greep hebben. De maatregel zou eventueel preventief kunnen werken voor hen die erover denken te vertrekken, de reeds vertrokken jihadstrijders hebben hun Nederlanderschap al opgegeven voordat Opstelten zijn handtekening kan zetten.

De angst voor IS en het tegengaan van radicalisering van moslims mag mijns inziens niet leiden tot ongelijkwaardige behandeling van verdachten die niet eens de kans krijgen zich te verdedigen voor een rechter. Wanneer fundamentalisme bestreden wordt met ondemocratische maatregelen creëer je alleen maar nieuwe problemen en nieuwe vijanden.
 

Nizar Mourabit (1982) is afgestudeerd politicoloog; daarnaast is hij beeldend kunstenaar en schrijver. U kunt hem volgen op twitter.
Naschrift: op 21 oktober 2014 onthulde kunstenaar Nelle Boer in de Correspondent dat Nizar Mourabit niet bestaat, maar een alter ego van hem is. Mourabit/Boer bood dit artikel op 30 augustus per mail aan. 


Meer over radicalisering op dit blog hier

a href="http://www.republiekallochtonie.nl/zoek/?search_key=pvv+en+wilders">
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 


Meer over nelle boer, Nizar Mourabit, radicalisering.

Delen:

Reacties


starpunkto - 30/08/2014 20:37

"is er geen rekening gehouden met het feit dat de jihadstrijder überhaupt geen Nederlands staatsburger meer wil zijn." Mooi dan zijn Opstelten en de Jihadi's het eens