Moslimkoepel komt met keurmerk voor slachterijen

In opinie op 26-10-2012 | 15:30

In het politieke steekspel over de onverdoofde rituele slacht, komt de inbreng tot nog toe vooral uit joodse hoek. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat Nederlandse moslims vertegenwoordigt in Den Haag, mengt zich op een geheel andere manier in de discussie. De moslimkoepel wil dat er een keurmerk komt voor slagerijen die ritueel slachten. Deze 'halal-garantie' kan een aanvulling zijn op het convenant dat in juni is afgesloten over de rituele slacht, meldt Yassin Elforkani in Trouw.

Het CMO heeft geen concrete aanwijzingen dat er slachterijen zijn die bij de rituele slacht de fout in gaan, maar woordvoerder Yassin Elforkani is er niet geheel gerust op. Hij is bang dat bij sommige bedrijven die op grote schaal en in een hoog tempo produceren de verleiding om de islamitische voorschriften niet na te leven groot kan zijn. Dat geldt zeker bij extreme drukte, zoals vandaag tijdens het begin van het Offerfeest.

De moslimkoepel onderzoekt op dit moment hoe zo’n keurmerk er uit moet zien en in de praktijk gebracht kan worden. Ook wordt bekeken welke instantie de keuring moet gaan uitvoeren. Misschien gaan we het zelf doen, misschien kunnen we dit beter overdragen aan een andere moslimorganisatie, zegt Elforkani in Trouw. Het keurmerk moet er voor de aanvang van het Offerfeest van 2013 zijn.

In een verklaring roept het CMO op om vandaag bij het Offerfeest extra goed op het dierenwelzijn te letten. Elforkani adviseert moslims om een slager te kiezen die goed bekend staat of hem anders kritisch te bevragen.

Bron: Trouw

meer over rituele slacht: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over cmo, halal, offerfeest, rituele slacht, yassin elforkani.

Delen:

Reacties


wiert van der veen - 27/10/2012 11:55

oeii, weer een bordje bij de deur? Idee is prima hoor, maar komen we niet in een woud van keurmerken terecht? Ik sta er zeker niet negetief tegenover, begrijp me goed, maar ik denk terug aan de tijd dat wegrestaurants links en rechts naast de deur aanbeveiligsbordjes hadden hangen van van alles en nog wat. Door de bomen zag je dan het bos niet meer.