" Moderne Marokkaanse vrouw date liever een (bekeerde) autochtoon"

In opinie op 01-12-2011 | 10:29

Moderne Marokkaanse vrouwen laten de meeste Marokkaanse mannen ver achter zich. Daarom wijken ze uit naar (bekeerde) Nederlandse mannen. Dat stelt Nora Kasrioui vandaag in de Volkskrant.

Kasrioui schrijft: "Hoewel het Centraal Bureau voor de Statistiek op 23 november 2011 meldde dat vier van de vijf Turken en Marokkanen nog steeds in eigen kring trouwen, valt onder Marokkaanse vrouwen ook nieuwe ontwikkeling waar te nemen. Een deel van hen heeft de afgelopen jaren de Marokkaanse mannen ver achter zich gelaten, zodat die hen niet goed meer kunnen bijbenen. De vrouw die in dit artikel centraal staat, wil carrière kunnen maken en de zorg voor eventuele kinderen gelijkwaardig met haar partner delen. Een traditionele Marokkaan zit hier meestal niet op te wachten en daarom wijkt zo'n hoogopgeleide Marokkaanse vrouw het liefst uit naar een bekeerde Nederlandse man.
Deze blonde prins op het witte paard is om een aantal redenen zeer gewild. Hij bezit namelijk een brede interesse, is intellectueel goed onderlegd en kan haar carrière-opvattingen en de daarbij behorende strategie goed volgen en ondersteunen. De kans dat hij de islam progressiever en wat vrijer beleeft en niet zo in een 'wij-cultuur' gevangen zit, is dan ook groot."

Kasrioui schrijft dat het binnen de eigen familie van groot belang is dat de potentiële schoonzoon een Marokkaanse moslim is, maar dat wanneer er geen geschikte kandidaat te vinden is, er ook een Nederlandse moslim wordt omarmd. En als de moderne Marokkaanse vrouw ook geen bekeerde Nederlander kan vinden, date een aantal van hen een leuke Nederlandse man, ook als die niet gelovig is. "Want de nieuwe lichting Marokkaanse vrouwen denkt niet in zwart-wit kaders, vindt religie weliswaar belangrijk, maar zet religie wat meer in een spiritueel perspectief waardoor er dus ook ruimte ontstaat voor een invoelende Hollandse man."

Volgens Kasrioui bestaat er behoefte aan een datingbureau voor hoogopgeleide Marokkaanse vrouwen. Tot die tijd lossen intelligente vrouwen het probleem op door elkaar wat namen toe te schuiven; "want als Frans niet bij Fatima past, dan kan hij het misschien wel goed met Selma vinden". En als er ook geen Hollandse man gevonden kan worden, blijft zij voorlopig liever alleen dan dat zij een traditionele Marokkaanse man date die haar het dragen van hoge hakken, roodgelakte nagels en dragen van leggings verbiedt.

Lees haar hele opiniebijdrage hier in de Volkskrant


Meer over emancipatie, huwelijk, interetnisch, nora kasrioui, segregatie.

Delen:

Reacties


farid - 14/11/2012 03:29

Kaatje ben je niet manisch depressief en heb je dit in een depressie geschreven. Hoe weet jij dat mar. mannen in cabarets zitten en alcohol drinken? Plaats delict informatie (daderkennis) het zou me niet verbazen als jou hartje al aantal keren is gebroken door die "achterlijke" marok mannekes.

kaatje - 04/10/2012 13:28

Hoi, ergens vind ik dat je gelijk hebt. De marokkaanse man van tegenwoordig ziet zijn vrouw liever thuis dan lekker actief aan het werk, al heeft ze een hoge opleiding genoten. De marokkanen hebben hun trots en willen niet dat een vrouw het beter doet dan hun zelf. Ze beloven je voor je gaat trouwen bergen met goud (figuurlijk) maar als je eenmaal getrouwd bent mag je niet eens meer contact hebben met je eigen vriendinnen of nog erger één weer woord en je wordt geslagen. Ik wil ze ook niet allemaal over één kam scheren maar 40% is echt zo en daarom is het gwn eng om te trouwen met één marokkaan. Trouwen moet toch iets moois zijn, samen één toekomst tegemoet gaan gelukkig zijn met elkaar voorwaardelijk van elkaar houden en samen besluiten om kinderen te krijgen. Maar de meeste marokkaanse vrouwen zodra ze trouwen voelen ze zich gevangen ze mogen geen kant op. Sommige zullen in geen enkele gevallen één scheiding aanvragen dat is één schande en dan wordt er op je neergekeken. En al zegt iedereen van niet toch gebeurt het stiekem dat er op je neergekeken wordt. Dus blijven ze gesloten gevangen bij hun huidige man. Dus ik snap wel dat de marokkaanse vrouw haar huwelijkskandidaat uitbreidt en niet alleen één marokkaan de kans geeft maar ook een bekeerde hollander een kans geeft. Ach de meeste marokkanen noemen zich wel moslim maar die vind je allemaal in cabaret alcohol is hun beste vriend ze dealen en kennen het gebed niet eens dus in hoeverre mag jij je nog moslim noemen? Ik snap het wel en vind dat jou tekst een punt heeft. Jammer ben zelf van marokkaanse komaf en als ik met een bekeerling aankom of een nederlandse of beter gezegd een niet marokkaan wordt het bij mij niet geaccepteerd. Ik word verbannen en alle contacten zullen verbroken worden en dat wil ik niet dus ben ik verplicht om met een marokkaan te trouwen. Ik hoop wel één tegen te komen die net zoals ik in het leven staat . Nou groetjes