Minstens 35 jongeren uit Amsterdam naar Syrie en Irak vertrokken

In opinie op 17-09-2014 | 09:35

Volgens ingewijden kennen de Amsterdamse autoriteiten zeker 35 gevallen van jongeren die zijn afgereisd naar Syrië of Irak.

Ongeveer tachtig Amsterdammers lijken te radicaliseren. Zij komen uit voornamelijk uit stadsdeel Nieuw-West, maar ook uit Amsterdam-Noord. Dat meldt het Parool.

Het gaat volgens de krant niet alleen om jihadstrijders, maar ook om jongeren die hand- en spandiensten voor de strijders.
 

Abu Hamza

Vorige week werd de eerste Amsterdamse dode, 'Abu Hamza', vanuit Syrië gemeld. Het gaat waarschijnlijk om de 27-jarige Marokkaanse Nederlander Ismail uit Amsterdam-Noord. Bij de gemeente was volgens bronnen bij Het Parool geen enkel signaal van radicalisering over hem bekend. 'Niet iedereen met een djellaba en baard maakt zich op voor de jihad. Het zou kunnen dat hij niet naar Syrië is gegaan om te vechten, maar voor een ondersteunende rol. En dan eerder bij een groepering die gematigder is dan IS,' aldus een bron.

Volgens Het Parool (blendle) keek de Marokkaanse gemeenschap in Noord niet op van de radicalisering van Ismail die een opleiding tot installateur volgde, maar moeilijk aan een vaste baan kwam en een uitkering moest aanvragen. Hij kwam vaak in de moskee, maar was erg op zichzelf volgens een moskeemedewerker. In juni 2012, ongeveer een jaar voor zijn vertrek naar Syrië, uploadde hij een filmpje van een Arabisch jihadlied.
Hij behoorde tot een groep jongeren die plannen had naar Syrie te gaan en is uiteindelijk met twee vrienden uit de buurt vertrokken. 

Lees het hele verhaal hier (blendle) en ook dit achtergrondartikel in Het Parool

Links

Doet Amsterdam genoeg om radicalisering tegen te gaan?

Veel meer artikelen over radicalisering hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over amsterdam, jihad, parool, radicalisering, radicaliseringamsterdam.

Delen: