"Met het gezicht naar het Oosten"

In opinie op 20-01-2014 | 21:10

Op donderdag 30 januari aanstaande vertoont Stichting Argan de documentaire "Met het gezicht naar het Oosten". De documentaire laat ons zien hoe een wijk in Den Haag door de jaren heen verschillende ontwikkelingen doormaakt. Van de Joodse bevolking overleefde het overgrote deel de Tweede Wereldoorlog niet, en de synagoge die als epicentrum van de wijk diende, werd in de jaren zeventig een Turkse moskee. Tegenwoordig staat diezelfde wijk bekend als Chinatown.

Aan de hand van gesprekken met bewoners, middenstanders en mensen uit de Turkse, Joodse en Chinese gemeenschap geeft programmamaakster Naeeda Aurangzeb de Haagse Wagenstraat en omgeving een stem en een gezicht. De rode draad in de documentaire is de Al Aksa moskee, gevestigd in het gebouw dat ooit een synagoge was. Gaandeweg haar reis door de tijd en geschiedenis van de straat stelt Naeeda ook zichzelf vragen. De onverschilligheid en het ogenschijnlijk langs elkaar heen leven in de Wagenstraat doen haar pijn. Ook de vergeten Joodse geschiedenis roept bij haar diepe emoties op. Een indrukwekkende reis door de tijd en door verschillende culturen heen.

Aansluitend aan de filmvertoning zal een gesprek plaatsvinden, onder leiding van Fenna Ulichki, met de aanwezigen en de documentairemaakster Naeeda Aurangzeb. U bent allen van harte welkom om de filmvertoning en het gesprek bij te wonen.

Datum: 30 januari 2014
Inloop: vanaf 19:00 uur
Aanvang film: om 19:30 uur
Locatie: Argan, Jan Tooropstraat 6A
Toegang: vrij

Naeeda Aurangzeb is naast programmamaker, journaliste, tv- en radiopresentatrice. Zo presenteerde zij De Halve Maan, OBA live en Lijn 1. Momenteel presenteert zij het radioprogramma Dichtbij Nederland.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


 


Meer over argan, Fenna Ulichki, film, Naeeda Aurangzeb.

Delen: