Marokkaanse moskeeën: "Kritiek op Israël kan, mag en moet maar geen plaats voor haat".

In opinie op 01-08-2014 | 18:37

"De Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) en de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (UMMON) maken zich grote zorgen over de toegenomen haat en nijd in ons land. Joden en Moslims worden in toenemende mate geconfronteerd met racistisch geweld en uitingen van haat."

Dat hebben beide moskeekoepels in een persbericht laten weten met de titel: "Kritiek op Israël kan, mag en moet maar geen plaats voor haat". De moskeekoepels laten weten met afschuw kennis te nemen van antisemitische incidenten en uitlatingen in Nederland. "Het raakt ons diep dat sommige moslimjongeren zich hier ook schuldig aan maken. Wij nemen afstand van iedere uiting van haat en geweld uit naam van ons geloof", schrijven zij.

Hieronder het vervolg van het persbericht.

"We leven in Nederland, het land waarin het een ieder vrij staat om een mening te hebben over de gruwelijke oorlog in Gaza. Onze sympathie en empathie gaat uit naar de onschuldige slachtoffers van dit gewelddadige conflict. Daar waar we kunnen zullen we ons ook inzetten om deze slachtoffers daadwerkelijk te helpen. We helpen ze echter niet door hier dezelfde tweespalt te creëren zoals die daar heerst. 

De moskeeën zetten zich in voor samen leven, vreedzaamheid en vrijheid voor elk individu om zonder intimidatie en angst te leven in ons land.
We roepen andere geloofsgemeenschappen op om samen een vuist te maken tegen intolerantie en haat. Ook zullen wij de komende tijd in alle moskee-preken aandacht besteden aan dit fenomeen en al onze leden oproepen mee te doen in de strijd tegen antisemitisme, islamofobie en alle andere vormen van haat en geweld.
Een conflict elders mag niet worden geïmporteerd naar een land waar ook moslims al meer dan een halve eeuw in alle vrijheid hun geloof kunnen belijden en in dialoog zijn met andere gelovigen en niet gelovigen.
We verwerpen ieder idee dat in naam van de islam, veiligheid, vrijheid en stabiliteit van onze samenleving bedreigt en zullen dat ook bestrijden in onze moskeeën en daarbuiten.

Het vrije woord is ons recht maar het ontslaat ons allen niet van de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor onze eigen vreedzame samenleving.

Kritiek op Israël kan, mag en moet. Het mag echter nooit en te nimmer een vrijbrief zijn voor antisemitische en islamofobische uitingen of daden. Joden in Nederland zijn broeders van het heilige boek en zo dient onze relatie ook te zijn, broederlijk.

Wij roepen iedereen op om de komende periode hier scherp op en duidelijk over te zijn.

Vrede en wijsheid aan u allen."

Veiligheidspact tegen discriminatie

De verklaring is uitgegeven door twee Marokkaanse moskeekoepels. Tegenover het ANP heeft een woordvoerder weten dat het initiatief door bijna alle moskeeen in Nederland wordt gesteund.

Beide koepels ontwikkelden eerder projecten tegen radicalisering. De UMMON is ook één van de initiatiefnemers van het Veiligheidspact tegen discriminatie dat twee jaar geleden gesloten werd door onder andere islamitische, joodse en christelijke organisaties.  Dit pact is niet vrijblijvend: ondertekenaars beloven zich actief in te zetten tegen iedere vorm van discriminatoire agressie, zowel verbaal (zoals schelden en pesten) als fysiek (zoals mishandeling en brandstichting).  De UMMON gaf hier eerder dit jaar invulling aan door na de aanslag in Brussel steun uit te spreken aan de joodse gemeenschap.

Meer over antisemitisme op dit blog hier


Meer over de RVM hier en over de UMMON hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over afstand nemen, antisemitisme, rvm, spanningen, ummon.

Delen:

Reacties


Karim - 30/09/2014 14:46

Ik ben het helemaal eens met beide moskeekoepels. We moeten elk vorm van antisemitisme en islamofobie bestrijden. In Marokko leven Moslims en Joden al eeuwenlang in vrede samen. In Nederland zou dit vanzelfsprekend moeten zijn.