Marcouch slaat de plank volledig mis

In opinie door Emcemo op 24-07-2012 | 11:09

Op 21 juli jl. publiceerde de Volkskrant een opinieartikel van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch waarin hij stelt dat de moslimjeugd zich vergrijpt aan de ramadan. Volgens Marcouch wordt de ramadan- in zijn ogen een mooi feest- sinds jaar en dag overschaduwd door jongeren die overlast veroorzaken en criminele feiten plegen. Als we de voormalige politieagent moeten geloven trekken jeugdbendes tijdens de vastenperiode slaand en stelend door de straten van achterstandwijken. Er wordt een verband gesuggereerd tussen de ramadan en meer overlast en criminaliteit, terwijl nergens duidelijk wordt waarom juist de ramadan leidt tot hooliganisme en crimineel gedrag. Dat jongeren vanwege de zomervakantie tot laat op straat blijven, en dus eventueel voor meer (geluids)overlast zorgen is geen nieuw inzicht. Wat dit allemaal te maken heeft met de ramadan blijft raadselachtig.

Dat stelt de Nederlands-Marokkaanse stichting Emcemo in een persbericht. Hieronder het vervolg van dit bericht.

Het begon allemaal met een artikel in het Algemeen Dagblad. Volgens de krant zet de politie in Utrecht en Den Haag extra man in om ramadan-criminaliteit tegen te gaan. Jongerenradiozender FunX ging op onderzoek uit en stelde vast dat het verhaal een stuk genuanceerder ligt. De politie zet al jaren extra mensen in tijdens de avonduren omdat er meer mensen in verband met moskeebezoek op straat zijn. Politiechef Van Renswoude stelde in een schriftelijke reactie dat in die zin ‘de gehele moslimgemeenschap volstrekt ten onrechte als potentieel crimineel wordt aangeduid’. Bovendien verklaarde politiewoordvoerder Bernhard Jens tegenover FunX dat uit cijfers het tegendeel blijkt van wat de krant suggereert: ‘criminaliteit neemt tijdens de ramadan juist níet toe’. Het is dus aantoonbaar onjuist dat er tijdens de ramadan meer overlast en criminaliteit voorkomt.

Marcouch moet op de hoogte geweest zijn van de ontstane verontwaardiging na het verschijnen van het AD-artikel en de uitspraken van de politie. Door moedwillig te spreken van ‘ramadantuig’ houdt Marcouch een onjuist en kwalijk beeld in stand. Dat valt hem aan te rekenen. Een politicus moet zicht op de werkelijkheid houden en geen onwaarheden verspreiden. Niet alleen maakt Marcouch het probleem groter dan (bewezen) is, hij kampt ook met een culturele en religieuze obsessie die Nederland al jaren in zijn greep houdt. Voor de zoveelste keer wordt criminaliteit verklaard vanuit de ‘moslimcultuur’ en worden moslims aangesproken op het gedrag van andere moslims. Dat is stigmatiserend en draagt niet bij aan een constructieve discussie over hoe we als samenleving gezamenlijk overlast en criminaliteit in onze buurten bestrijden. Dat valt hem eveneens aan te rekenen.

Bron: persbericht Emcemo

Links:

Het tuig gaat met de ramadan aan de haal (Marcouch in de Volkskrant)
Ramadan, tuig en de vrijheid om te liegen

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over ahmed marcouch2, criminaliteit, emcemo, hoax, media, ramadan.

Delen: