Marcouch: onderzoek nodig naar discriminatie bij politie

In opinie door Ahmed Marcouch op 28-12-2013 | 23:17

Ahmed Marcouch (PvdA) heeft vorige week Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie over de discriminatie van nieuwe Nederlanders binnen de politieorganisatie.

Marcouch heeft uit verschillende regio’s “duidelijke signalen” ontvangen van, onder meer, Turks- en Marokkaans-Nederlandse agenten die gediscrimineerd worden door hun collega’s. Dat heeft hij laten weten aan Zaman Vandaag. “Ik heb een aantal agenten gesproken die me zorgwekkende verhalen hebben verteld over discriminatie binnen het politiekorps. Veel agenten die gediscrimineerd worden verlaten de politie omdat ze zich in de hoek gedrukt voelen”, zegt Marcouch. “De afgelopen jaren heeft de politie veel te weinig aandacht besteed aan het bevorderen van de diversiteit binnen de korpsen. Het wil niet vlotten met het diversiteitbeleid.”

Marcouch, zelf voormalig politieagent, wil dat de minister een onderzoek start naar de discriminatie van nieuwe Nederlanders binnen de politiekorpsen. 
Hij wil dat in kaart wordt gebracht hoeveel nieuwe Nederlanders in en uit stromen bij de politie. “Dat zou een hoop verduidelijken. Een hoog percentage ‘uitstromers’ zou erop kunnen wijzen dat nieuwe Nederlanders veelvuldig gediscrimineerd worden.”

Marcouch stelt dat discriminatie onacceptabel is: “Gelijkheid is één van de basisprincipes van onze samenleving die gehandhaafd en door iedereen gerespecteerd moet worden. De verschillende sectoren op de arbeidsmarkt, zo ook de politiekorpsen, moet toegankelijkheid zijn voor iedereen.”

Lees meer in Zaman Vandaag

Meer over discriminatie op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


Meer over ahmed marcouch, discriminatie, politie, zamen vandaag.

Delen: