Mantelzorg lang niet altijd een keuze

In opinie op 11-11-2011 | 13:50

"Je kiest er toch zelf voor om je zieke moeder te verzorgen?", wordt vaak gezegd. Maar voor veel mantelzorgers is het uitbesteden van zorg voor naasten, uitgesloten. Reden voor Moedercentrum Alkmaar en ACB Kenniscentrum om een van deze mantelzorgsters in het zonnetje te zetten.
Gisteren, 10 november was het de dag van de Mantelzorg. Die dag wordt stilgestaan bij alle mensen die - vaak als geïntegreerd onderdeel van hun eigen leven- langdurig zorgen voor hun zieke moeder, zusje, vriend of buurman. Hoe natuurlijk dit ook klinkt, het is lang niet altijd vanzelfsprekend.

Informele zorg wordt door veel mensen nog als een keuze gezien. "Je kiest er toch zelf voor om je zieke moeder te verzorgen?", wordt dan gezegd. Maar voor veel mantelzorgers is het uitbesteden van zorg voor naasten, uitgesloten. Vanwege de cultuur, geloof of loyaliteit. Reden voor Moedercentrum Alkmaar en ACB Kenniscentrum om een van deze mantelzorgsters in het zonnetje te zetten. Haar naam is Zahia.

Tijdens de werkgroepvergadering van het Moedercentrum afgelopen maandag, werd de 45-jarige Zahia verrast met bloemen, taart en speeches. Zahia (die liever niet met haar achternaam genoemd wil worden) is een 45-jarige alleenstaande moeder van Nederlands - Marokkaanse huize. Houriya Abbou: "Zahia zorgt voor haar moeder en veel verschillende zieke mensen in de buurt. En van iedereen hoor ik terug hoe geweldig ze het vinden dat Zahia zich voor hen inzet. Naast mantelzorg helpt zij mensen ook met problemen op het gebied van huiselijk- en eergerelateerd geweld. Zo veel zorg voor anderen, is echt bijzonder. Daarom wil ik juist haar in het zonnetje zetten."

Miep van Diggelen, directeur ACB Kenniscentrum, benadrukt dat zeker in de Marokkaanse cultuur, zorg iets is wat je doet, maar waar je zeker niet over praat. Mantelzorg blijft zo vaak onzichtbaar, ook als de zorg een loden last wordt. Van Diggelen vindt het geweldig dat er mensen zijn die zo actief participeren in de samenleving en ziet het dan ook als taak van ACB Kenniscentrum om dit zichtbaar te maken en vooroordelen weg te nemen.

Lees verder op de website van ACB Kenniscentrum

 


Meer over acb kenniscentrum, mantelzorg, miep van diggelen, Moedercentrum Alkmaar, zorg.

Delen: