Karsu: van Kilim tot Carnegie Hall

In opinie op 06-02-2013 | 16:16

Op 14 februari gaat de film Karsu in première bij filmtheater Rialto in Amsterdam. Deze nieuwe Nederlandse film van Mercedes Stalenhoef is een intiem portret van de 17-jarige (inmiddels 22) Turks-Nederlandse singer-songwriter Karsu Dönmez, die door kenners de Nederlandse Norah Jones wordt genoemd.

Karsu begon haar carrière in het restaurant van haar Turkse ouders en heeft inmiddels opgetreden in het Amsterdamse Concertgebouw en Carnegie Hall in New York. Vijf jaar lang volgde regiseur Mercedes Stalenhoef Karsu in haar ontwikkeling van jong meisje tot jazz-zangeres die inmiddels internationaal voet aan de grond krijgt. Ze is daarmee een inspirerend voorbeeld voor veel (Turkse) meiden en vrouwen.

De film laat zien hoe Karsu vol passie haar eigen liedjes ten gehore brengt. Haar teksten schrijft zij midden in de nacht, als het doodstil is. Ze komen uit het diepste van haar ziel en lijken heel persoonlijk, maar Karsu ontkent hardnekkig dat ze over haar leven gaan. Langzaam maar zeker neemt ze ons mee in haar geheimen, die nauw verbonden zijn met Turkse tradities. Opgroeiend tussen Turkse en Nederlandse normen en waarden zoekt Karsu haar eigen weg.

Op 9 februari is er in Rialto een speciale voorpremière van de film, waarbij zowel de filmmaakster als Karsu aanwezig zullen zijn voor een Q&A. Na afloop van de (voor)première in Rialto zal Karsu een muzikaal optreden geven in het restaurant Kilim van haar ouders (met op vertoning van het filmkaartje een speciaal menu; zowel voor 9 als 14 februari reserveren vereist).

Karsu zal te zien zijn in filmtheaters in onder andere Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Tilburg en Rotterdam. Voor meer informatie over de filmtheaters en vertoningstijden van de film: zie cinemadelicatessen of de website van Karsu.
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
 


Meer over film, karsu dönmez, kilim, muziek, rialto, turks-nederlands.

Delen: