Islamitische Staat is de kers op de islamofobische taart

In opinie op 09-09-2014 | 13:17

“Pak alle jihadgangers hun paspoort af ook als ze alleen Nederlander zijn,” zei Geert Wilders onlangs in de Tweede Kamer. Sinds de aanslagen op 11 september 2001 lijden moslims behoorlijke imagoschade, maar IS tilt dit tot een hoger niveau: het is smullen geblazen voor de islamcritici die ieder vooroordeel over moslims bevestigd krijgen.

Religiemarketing

Terwijl IS in Irak en Syrië zich als een olievlek verspreid, lijkt er in Jordanië nu een dreiging van binnenuit te ontstaan uit onvrede over het huidige regime. ‘Welkom in de Islamitische Staat. Er is hier geen wet behalve die van God,’ staat er te lezen op een muur in een dorp ten zuiden van de Jordaanse hoofdstad Amman. Zoals de eerste moslims ten tijde van profeet Mohammed, exploiteert IS de instabiele machtsverhoudingen in het Midden-Oosten door een alternatief te bieden met behulp van een goed stukje religiemarketing. Met het uitroepen van een kalifaat slaat men de spijker op de kop: fanatieke moslims zijn smoorverliefd op het idee om een Islamitische staat te stichten.

Schisma

IS streeft herstel van de glorietijd der islam na – de Islamitische gouden eeuw – terwijl de werkwijze van de beweging eerder lijkt op een nieuw middeleeuws dieptepunt. De berichten over geweld, seksslavernij, zweepslagen, steniging en publieke executies stroken met de stereotype moslim waarover binnen anti-islamitische kringen consensus is bereikt. Onlangs werd tevens Amerikaanse journalist Steven Sotloff onthoofd wegens de Amerikaanse bombardementen op IS. Gematigde moslims spreken van een terroristische organisatie die niets met de islam te maken heeft, terwijl IS naar eigen zeggen wel degelijk handelt namens de islam. Maar ook het Westen is hierin verdeeld: beelden van islamcritici ten opzichte van het islamitische gevaar worden versterkt, terwijl anderen juist onderscheid maken tussen het gros vreedzame moslims en een groep extremisten.

Legitimatie van het Westen 

De Verenigde Staten, Israël maar ook de zichzelf verrijkende dictaturen in de regio zijn doelwit van IS. ‘De onwettige overheid van Jordanië die onschuldige vrouwen en kinderen neerschieten accepteren wij niet,’ staat op de muur in Jordanië geklad. Een alternatief voor de ongelijkheid op zowel regionaal als internationaal niveau lijkt hiermee door steeds meer moslims in het Midden-Oosten maar ook in het Westen te worden erkend. Religieuze waarden van gelijkheid, broederschap en solidariteit worden echter ondergesneeuwd door barbaarse praktijken die allemaal onder de vlag van de islam geschieden. Gelovigen wiens gedrag indruist tegen de vreedzame doctrines die aan hun religie ten grondslag liggen, zijn ideale voorbeelden om het kapitalisme van de westerse beschaving te legitimeren en een gezamenlijke vijand gestalte te geven. De vraag is of het door God en oliegelden gesponsorde IS daar een boodschap aan heeft.

De eerste Paspoorten van IS-verdachten zijn inmiddels al ingenomen, en binnenkort mogen we onze moslimburen verlinken als zij verdacht gedrag vertonen door middel van een kliklijn zodat er mogelijk nog meer verblijfsdocumenten mogen worden geconfisqueerd. “Laat ze maar een paspoort van ISIS nemen als ze dat zo graag willen,” aldus Wilders. Het voordeel aan een enkeltje Irak is wél dat Geert je op Schiphol komt uitzwaaien!


Stefan Franz, MA Religie & Ritueel, Tilburg University

Meer over radicalisering op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over is, islamofobie, jihad, radicalisering, stefan franz.

Delen:

Reacties


Janfrans Zuidema - 13/09/2014 11:07

"Gelovigen wiens gedrag indruist tegen de vreedzame doctrines die aan hun religie ten grondslag liggen..."

Een waardeoordeel over Islam. Stefan Franz toont hiermee aan een Moslim te zijn. Graag toevoegen aan zijn titel. Wij van W.C. eend etc.

Jan van Oort - 09/09/2014 15:37

In onderstaand filmpje wordt aan de hand van tien essentiele Koranversen pijnlijk duidelijk met welke precisie de barbaren van ISIS zich houden aan de bevelen die Allah ze geeft via de Koran. Laat niemand meer zeggen dat ISIS niets met islam te maken heeft!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LXBgqa-xQwY