Ik duid, jij duidt, wij duiden

In opinie door Dilan Yesilgöz op 05-12-2012 | 23:33

Tekst: Dilan Yesilgöz

De vreselijke misdaad tegen de grensrechter Richard Nieuwenhuizen houdt Nederland, terecht, al dagen bezig. Een walgelijke daad die symbool staat voor geweld in de openbare ruimte, geen respect voor gezagsdragers en gebrek aan structurele aandacht voor dit probleem. Het is nu aan de politie en het OM om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke straffen gerechtvaardigd zijn. Vervolgens is het aan de sociologen, criminologen en psychiaters, u weet wel, mensen die er voor gestudeerd hebben, te analyseren wat de oorzaak is van dit zinloze geweld. Tenslotte is het aan ons allen om de eigen verantwoordelijkheid te pakken, of u nou vader, zoon of politicus bent, en om het juiste te doen.

Maar Nederland zou Nederland niet zjin als er niet meteen 16 miljoen deskundigen zich melden via social media, televisie, radio etc etc. Want iedereen weet wat de oorzaak is. Met enige creativiteit en doorzettingsvermogen ontstaan er talloze theorieën en duidingen. De ene is iets geloofwaardiger dan de andere, maar godzijdank kent (social) media geen enkele filter, dus iedereen komt aan bod. Als het niet bij Pauw en Witteman is, dan is het wel op twitter. Is het niet op twitter, dan is het wel in een blog.

Hieronder een greep uit de duidingen die kant noch wal raken, maar die ik de afgelopen dagen toch echt veelvuldig heb gehoord of gelezen:

  • het zijn Marokkanen (mijn lievelings, bruikbaar voor al uw duidingen)
  • in Marokko organiseert de overheid amateur voetbal, in Nederland niet (uiteraard dit in verband met de vorige theorie)
  • voetbalregels moeten analoog aan de hockeyregels aangepast worden (of de sticks ook ingevoerd moeten worden, was mij niet duidelijk, maar lijkt mij niet zo verstandig om de een of andere reden)
  • voetballers die ook aan kickboksen doen zijn potentiële moordenaars (zou de theorie andersom ook gelden?)
  • mensen die nu roepen dat het allochtonen waren, zijn erger dan de moordenaars van Nieuwenhuizen (euhh, geen commentaar)
  • Scheidsrechters moeten beter opgeleid worden ( in wat??)
  • Feit is dat veel clubgrensrechters stuitend partijdig zijn en grenzeloos onsportief. (De welbekende ‘Eigen schuld, dikke bult’ theorie)
  • Geweld is nimmer goed, maar…. (Dr Phil zegt altijd dat als je er maar achterplakt, je zin ervoor aan waarde verliest. Just sayin’…)
  • Zo vaak gebeurt dit niet (tja, zeg dat maar tegen de familie Nieuwenhuizen)

Het is nog een kwestie van uren denk ik totdat er een briljante geest een koppeling maakt naar de Midden-Oosten problematiek (heb ik Leon de Winter gemist wellicht?) of WOII (waar is Bram eigenlijk?). Maar die duidingen moet ik u maar even schuldig blijven.
Voor nu ben ik er moe van. U nog steeds niet?

Dilan Yesilgöz is redactrice van Republiek Allochtonië. Meer artikelen van Dilan op Republiek Allochtonië hier.

Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. 

 


Meer over criminaliteit, dilan yesilgöz, geweld, voetbal.

Delen: