‘Iedereen is schuldig, behalve wij!’

In opinie op 07-05-2013 | 14:12

Abou Moussa wordt er in de Volkskrant van beschuldigd te ronselen voor de gewapende strijd in Syrië.

Hij reageert middels een ingezonden blog, die ook is verschenen op dewarereligie.nl.

Al geruime tijd beschuldigd men mij van het ronselen voor gewapende strijd. In Syrië om precies te zijn. Met verontwaardiging heb ik gelezen hoe de Volkskrant hiermee begon. Mijn naam en toenaam werden zonder schamen of blozen genoteerd. Ik, als fervente Volkskrant-lezer heb hier natuurlijk rekening mee gehouden. Met de ontwikkelingen in mijn achterhoofd lag dit natuurlijk in de lijn der verwachtingen. Waar ik het meeste moeite mee heb is dat zij mijn achternaam reduceren tot ‘C.’ Alsof ik een crimineel ben of ben geweest.

In het afgelopen drie kwart jaar zijn ruim honderd moslims vertrokken om ten strijden te trekken tegen het regime van Beshar al-Assad. De een in vluchtelingenkampen, de andere met het opzetten van infrastructuur en weer een ander om de wapens op te pakken. Ik denk dat iedereen die helder nadenkt alleen maar lof kan uiten voor deze jongens. Anne Frank wordt tot de dag van vandaag geëerd, de boom in haar achtertuin mag niet worden aangetast en menig school en musea zijn naar haar vernoemt. Dit allemaal omdat zij een boek heeft geschreven over een achterhuis. Hardop denk ik dan bij mij zelf; wat als zij een verzetsheldin was, wat als zij de treinen had opgeblazen van de bezetter, of de soldaten die haar kwamen verkrachten zou vergiftigen, wat dan?

En dan heb je de bekende tunnel en haven die vernoemt zijn naar Jan Pietszoon Coen. Hij heeft Oost-Indie geplunderd maar ook een hoop moslims vermoord. En dit zijn dus de mensen die een standbeeld of een monument verdienen. Een volk dat enig schaamte kent en enig grote figuren in de geschiedenis heeft, zou personen als deze niet eens terug laten keren in de geschiedenisboeken!

Maar wat hebben zij gedaan? De ene heeft een dagboek geschreven en is ondergedoken terwijl dat de ander volkeren heeft afgeslacht. Onze jongens zijn vertrokken om de bezetters van islamitische landen te verdrijven, om de mensen te bevrijden van de onderdrukking van de tirannen, op weg naar de vrijheid die God ons heeft gegeven in de Koran en Sunnah. Dát zijn de vrijheden die wij koesteren en liefkozen.

Toen wij hoorden van Tanja Nijmeijer, werd de linkse Volkskrant toch stiekem trots en romantiseerde zij het verhaal rondom haar en de strijd die zij streed aan de kant van de FARQ. Als het op onze jongens aankomt dan moet men de boel ‘de-romantiseren’. Alsof iemand het van deze jongens heeft geromantiseerd. Zelfs Zakariya al-Holandie wist heel goed wat hij tegemoet ging, hij verwoorde zijn doelen met alle nuance en heeft het, naar mijn idee, zeker niet geromantiseerd.

Wij moeten lezen over de Syrie-gangers dat het idioten zijn, dat zij laag opgeleid en naïef waren. Zij leden/leiden aan een sociaal isolement en werden gebrainwasht. Elke keer hebben zij het proberen te vermijden om hun geluid niet te laten horen. Hun doelen mochten niet openbaar worden, noch verspreid worden. Mogelijk zou het anderen aansporen om dezelfde reis af te leggen. Met als klap op de vuurpijl beweert men dat deze jongens zo dom zijn, dat zij gedwongen moeten zijn om ten strijde te trekken. Zij zijn geronseld. Martijn Dekkers denkt er anders over.

Wat is ronselen? Ik heb deze vraag persoonlijk aan Edwin Bakker gesteld toen ik hem een kleine twee weken geleden ontmoet had in een broodjeszaak. Hij, de terrorismedeskundige, kent zelf geen definitie. Je zou denken dat een wetenschapper of een specialist vol zit van de definities. Uiteindelijke kwamen wij tot de klare werkelijkheid dat de definitie verandert met de tijd en de omstandigheden. De definitie moet er natuurlijk toe leiden dat het OM haar werk kan doen. Uiteindelijk noemde hij een aantal sleuteltermen op die terug moeten komen in de beschrijving van ronselen; woorden als faciliteren, opjutten en soortgelijke termen.

Als wij kijken naar de werkelijke definitie dan komen wij op het volgende uit. ‘met list of geweld aanwerven.’ (bron: VanDale.nl) Als dit het geval is, dan vraag ik mij hardop af waar de bewijzen zijn dat er geronseld wordt? De ouders beweren bij eenvandaag dat hun kinderen beroofd worden van hun paspoorten. Hoe verklaart men dan de terugkeer van Syrië-gangers? Ook zij zijn ze bang voor represailles van de ‘ronselaars’.

Iedereen kent elkaar in de Schilderswijk. Ahmed F. is de broer van B. en de ouders zijn die van A. Moeten zijn nu de schuilkelders induiken omdat het bekend is? En waarom moeten zij in die zelfde uitzending liegen over de namen van hun kinderen? Dit riekt naar een belofte dat men (politie, justitie etc.) hen zal helpen. Zij leggen alleen hun emotionele hoop bij de verkeerde neer. Ze zouden het artikel over Soumaya Sahla moeten lezen.

De ouders verkeren op dit moment in een emotionele achtbaan. Het spijt denk ik iedereen om een moeder zo verdrietig te zien. Hun verklaringen en beweringen zijn dan ook vol van emotie en beweringen. Het feit dat zij iedereen om zich heen de schuld geven is één ding. Maar een klein beetje eigen verantwoordelijkheid en zelfreflectie zou hen beter staan. Treft hen dan geen blaam? Treft hun kinderen die gegaan zijn ook geen blaam? Waar zijn zij de controle verloren? Wanneer hadden zij geen grip meer? Is hun zoon niet volwassen genoeg om zelf te bepalen wat hij doet? Zo maar wat vragen die heel erg gevoelig zijn, maar zullen aantonen dat de ouders wellicht meer schuld dragen dan de ‘ronselaars’.

In een van de smsjes die ik ontving van een van de broers, van A., die aangifte tegen mij hebben gedaan stond het volgende: ‘Ik wil mn broertje trug en als ik hem niet zo terug krijg moet die turk de bak in!’ Je probeert empathie met hen te hebben, maar ik kan niet anders dan stellen dat deze mensen praten en handelen uit emotie. Nog erger; zij geloven heilig dat de politie, AIVD of welke organisatie hen zal helpen met hun zoon of broer. Zij zijn in de greep van emotie. De politie en AIVD maken hier misbruik van. Er zijn ruim 100 mensen vertrokken uit Nederland, minder dan 3% heeft aangifte gedaan. Zal het dan niet zijn, O beste ouders, dat jullie zoon ook vrijwillig is vertrokken, net als die andere 97%?

Als hun kinderen terug komen en het OM hen wil vervolgen, omdat men beweert dat zij bij Jobha Nosra hebben gestreden, zie ik graag hoe de politie en AIVD deze gezinnen zal bijstaan, nogmaals verdiep je in het verhaal van Soumaya.

Door Abou Moussa. Dit artikel werd door de auteur aangeboden aan Republiek Allochtonië. Het verscheen eerder op de site De Ware Moslim.
Update: Moussa werd later gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie en ronselen voor de jihad. Op 7 september 2015 start tegen hem en 9 andere verdachten de Haagse jihadzaak

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

Eerder verschenen artikelen over Syrie vindt u hier. Meer artikelen over radicalisering vindt u hier.Meer over abou moussa, radicalisering, syrie.

Delen:

Reacties


Hensley - 17/05/2013 18:29

Ik zie net een vandaag... Zestien jarige kinderen naar syrië. Ook jouw naam werd genoemd.

Abdel kaolo - 16/05/2013 12:28

Ik oordeel niet, ik vraag. En over de nederlandse media en al jaZeera maak ik me ook zorgen. Ik vraag je, je geeft geen antwoord.

Abou Moussa - 16/05/2013 11:29

En wie ben jij als ik vragen mag? Wat is jouw juridische onderbouwing? Volgens de AIVD is er geen sprake van ronselen. Ik denk dat zij betere juristen tot hun beschikking hebben en daarbij diepe inlichtingen kunnen verzamelen. Je kon ook 100 vragen verzinnen en andere voorwaarden stellen aan verdachtmaking. Ik denk dat je media Nederland, al-Jazeera en al-Arabia dan maar snel voor het gerecht moet krijgen, als jij consistent over wilt komen.

;-)

Abdel kaolo - 09/05/2013 15:25

Laat me het anders vragen: heb jij jongens over gehaald om te gaan? Je gaat niet serieus menen dat je vechten in syrië gelijk stelt aan een middagje duinrell...

Abu S. - 09/05/2013 12:41

Wat een onzin, Abdel Kaolo! Als je iemand wijst op de mogelijkheid om naar Duinerell te gaan, dan ronsel je ook niet naar Duinerell. Ook als je contacten hebt, ben je nog geen ronselaar. Immers, als er 100 man vertrekt en jij kent er toevallig, maakt je dat nog geen ronselaar.

Zoals de tekst al duidelijk maakt, met bron notabene, is ronselen (taalkundig gezien) het aanwerven met listen of geweld. De vraag is dus of aan die voorwaarde is voldaan. Jij én ik kunnen daar geen zinnig woord over zeggen, wij waren er niet bij. Laat staan dat zelfs een terrorismedeskundige niet eens een heldere definitie kan geven van wat ronselen is, daar dit met tijd en plaats veranderd.

Je kletst uit je nek!

Abdel kaolo - 09/05/2013 09:05

Mag ik je vragen: heb jij geregeld dat jongens naar Syrié konden gaan? Heb jij hen gewezen op de mogelijkheid? Heb jij contacten in syrië met rebellen? zijn er mensen op jouw voorspraak vertrokken? Als je op een van de vragen ja het antwoord is ronsel je.