Het Circus Islam komt naar u toe: zondag 2 debatten in Amsterdam

In opinie op 11-10-2013 | 11:57

Uitgeverij Van Praag organiseert a.s. zondag een debat over "de toekomst van de Islam in Nederland' in debatcentrum De Balie. De uitgever laat voor het debat haar auteurs Hans Jansen (Arabist) en Abdul-Jabbar van de Ven (salafistisch prediker) in debat gaan met Okay Pala, de woordvoerder van de extremistische islampartij Hizb ut-Tahrir. Drie mannen die ongetwijfeld spektakel brengen, maar niet garant staan voor een constructief debat.

Als alternatief organiseert het Amsterdamse jongerencentrum Argan daarom tegelijkertijd een debat met dezelfde titel, maar met andere heren: Jan Jaap de Ruiter (arabist), Yassin el Forkani (jongerenimam), Bart Schut (journalist) en Ahmed Marcouch (kamerlid). De eerder door Argan aangekondigde Pieter Hilhorst (PvdA-wethouder in Amsterdam) komt niet.

Rellen om boeken te verkopen

We hebben het de laatste jaren vaker gezien. Om de verkoop van een boek over de islam te promoten wordt een flinke rel gecreeerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder bij het debat 'Is de Islam gevaarlijk?' waar het boek De Islam, kritische essays over een politieke religie werd gepresenteerd.

Het debat in De Balie a.s. zondag dient  ter promotie van de boeken van uitgever Van Praag. Twee van de drie debaters zijn auteur bij de uitgeverij. Voor de boekverkoop is veel aandacht van groot belang en dat heeft de uitgever uitstekend begrepen. 

Hype

Het 'debat' zou eerst in het Brinkhuis in Laren plaats vinden, maar het bestuur van die zaal durfde het uiteindelijk niet aan. Hoewel het niet helemaal duidelijk werd waarom Het Brinkhuis het niet aandurfde, doet de combinatie 'angst' en 'islam' het altijd goed in de media. Er kwam dus free publicity voor het debat. 

Een nieuw onderkomen werd gevonden in De Balie.

De volgende rel ontstond nadat Carel Brendel (ook auteur bij uitgever Van Praag) op facebook ontdekte dat Van Praag in overleg met De Balie had besloten één of meerdere rijen alleen voor vrouwen wil reserveren. 
De Telegraaf kopte 'Sharia in de Balie en ook Geen Stijl, waar Hansen Jansen columnist is, schreef erover. En uiteraard veel opwinding op facebook en twitter.

Daarna deed Joost Niemöller, ook auteur bij uitgeverij Van Praag een duit in het zakje. Hij roept op tot een boycot van het debat en schrijft:" Als er geen niet-moslimvrouw mag zitten tussen moslimmannen en als er geen niet-moslim man mag zitten tussen moslimvrouwen, dat heeft de sharia gewonnen en dan is het debat in de seculiere samenleving verloren."

Op The Postonline werd Balie-directeur Yoeri Albrecht geinterviewd. Hij verklaarde onder andere: “Ik kan met een rij stoelen reserveren voor moslima’s best meegaan. Willen er straks veertig extreme moslima’s komen om mee te debatteren, reserveer ik voor veertig vrouwen aan rijen stoelen. Maar als ze gaan eisen dat iedereen apart moet zitten, dus ook de reguliere bezoekers, dan ga ik daar echt niet in mee. Ik ben flexibel, maar dat betekent beslist niet dat ik ook buig.”

Vanochtend ging Niemöller op radio 1 in debat met Yoeri Albrecht, de directeur van De Balie. Het 'debat' ontaardde op een gegeven moment in een scheldpartij.

Voldoende aandacht dus voor de boeken en de auteurs van Van Praag en voor het debat over de 'Toekomst van de islam in Nederland' dat onder leiding van uitgever René van Praag vooral een circusact lijkt te worden. Een constructief debat is niet te verwachten tussen twee radicale moslims en een 'arabist' die al jaren door door geen wetenschapper meer serieus wordt genomen. 

Zoals iemand twitterde: Hans Jansen zal roepen: 'de islam gaat de macht grijpen', waarop de anderen instemmend ' inshallah' zullen roepen.
Meer informatie over het Baliedebat
hier

Argandebat
Voor jongerencentrum Argan reden om zondagavond om 20 uur een alternatief debat te organiseren onder dezelfde titel. Dat debat wordt geleid door Martijn de Greve en vindt plaats bij Argan aan de Jan Tooropstraat 6. 

Meer informatie bij argan:
info@argan.nl
tel: 020 - 6389966

Update/correctie:

Carel Brendel laat weten dat de hierboven chronologische volgorde niet klopt. In een reactie op dit stuk schrijft hij: " Het fenomeen van de gescheiden zitplaatsen werd ontdekt door de papieren Telegraaf en overgenomen door GeenStijl. Daarop vroeg ik Albrecht op Twitter of deze berichten klopten. Toen Albrecht niet antwoordde, ben ik zelf op onderzoek gegaan en ontdekte de mail van Van Praag op het Facebook van Abdul-Jabbar van de Ven."

Via twitter liet Pieter Hilhorst weten dat hij niet bij het debat aanwezig zal zijn. Hij was eerder door Argan aangekondigd. 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Hij heeft ook een eigen blog en is te volgen op twitterVolg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over argan, de balie, de Ruiter, el Forkani, Hilhorst, islam, islamdebat, jansen, Marcouch, Pala, religie, Schut, van de Ven, van praag.

Delen:

Reacties


Carel Brendel - 11/10/2013 18:24

De chronologie is anders dan hier beschreven. Het fenomeen van de gescheiden zitplaatsen werd ontdekt door de papieren Telegraaf en overgenomen door GeenStijl. Daarop vroeg ik Albrecht op Twitter of deze berichten klopten. Toen Albrecht niet antwoordde, ben ik zelf op onderzoek gegaan en ontdekte de mail van Van Praag op het Facebook van Abdul-Jabbar van de Ven.

Van Praag heeft inderdaad mijn tweede boek uitgegeven. Maar ik kan me geen richtlijnen herinneren om te bloggen over door hem georganiseerde evenementen.