Hangplek Holland

In opinie op 30-05-2013 | 15:30

Vandaag presenteert uitgeverij Meulenhoff Hangplek Holland van Eva Klooster.

Hangplek Holland gaat over Amsterdam Oost, maar het had ook in een andere plaats kunnen afspelen. Vrijwel alle steden hebben in meer of mindere mate te maken met jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit. Het vinden van oplossingen blijkt niet eenvoudig. Hangplek Holland is het eerste boek dat de verschillende kanten van deze vraagstukken laat zien vanuit de werkelijkheid van mensen die er dagelijks mee te maken hebben.

In Hangplek Holland volgt Eva Klooster twee jaar lang een groep jongeren, ouders, buurtbewoners en professionals die betrokken zijn bij een overlastsituatie. Er wordt van alles geprobeerd om de situatie te verbeteren, maar het mag niet baten. Een deel van de jongens raakt steeds verder verstrikt in de criminaliteit. Een van hen is Othman. Een jongen van Marokkaanse komaf die als tiener aansluiting zoekt bij de jongens van de straat. Othman wil het liefst een gewoon leven, onderwijs en werk, maar komt keer op keer in de problemen. Via zijn persoonlijke verhaal laat Eva Klooster zien waar beleid, begeleiding en opvoeding te kort schieten en waarom de hulp in de buurt hoopgevend is.

Hangplek Holland biedt een andere kijk op de wereld van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit en is een aanrader voor iedereen die zich interesseert voor jongeren en/of zich beroepsmatig bezighoudt met deze onderwerpen.

Eva Klooster is politicologe. Zij heeft als onderzoeker onder meer gewerkt op het terrein van jeugd & veiligheid, jeugdzorg en opvoeding. Tijdens haar werk werd ze regelmatig geconfronteerd met de complexe problematiek van deliquente jongeren en de moeizame aansluiting bij hulpverlening. In 2011 besloot zij om in eigen tijd gesprekken met jongeren en hun omgeving te voeren, in de hoop meer zicht te krijgen op oplossingen. Voor het schrijven van Hangplek Holland nam zij intrek in de buurt van een overlastsituatie. Vanuit haar werkplek boven een jongerenwerkplaats leefde en schreef zij mee met de belevenissen van de jongeren, buurtbewoners en professionals. 

Hangplek Holland – Eva Klooster

Paperback, p. 207

ISBN 9789029088121

Prijs € 18.95

E-book met social DRM

ISBN 9789460236679

Prijs € 12,99

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij bol.com

Eva Klooster werd geinterviewd door BNN over het boek. Dat is hier terug te luisteren

Meer op dit blog over hangjongeren hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over eva klooster, hangplek holland.

Delen:

Reageer