Facebookpagina Meldpunt Islamofobie ontvangt 30 meldingen in 2 dagen

In opinie op 14-01-2015 | 23:23

"Moslims krijgen sinds enkele dagen bier over het hoofd gegoten, fysieke intimidatie, verbale scheldpartijen en zelfs doodsbedreigingen op zich afgevuurd. De politiek doet niets. Dan doen we het maar zelf: we pikken het niet meer!
De afgelopen 2 dagen (sinds oprichting van onze facebook pagina) hebben we bijna 30 schrikwekkende berichten binnengekregen van Islamofobie: Verbaal of fysiek geweld richting iemand, louter wegens een Islamitisch uiterlijk. Alle verslagen zijn terug te lezen op onze facebookpagina. De meeste meldingen zijn afkomstig uit de Randstad van vrouwen met een herkenbaar Islamitisch uiterlijk (denk aan hoofddoek). Op een enkeling na wordt hier geen aangifte van gedaan. Enerzijds omdat het gevoel heerst dat ze niet serieus zullen worden genomen. Maar ook, heel triest, omdat de politie niet meewerkte aan het registreren van deze racistische daden."

Dat schrijven de initiatiefnemers van de facebookpagina Meldpunt Islamofobie. De pagina voorziet in een behoefte en heeft in een paar dagen al bijna 5000 likes.
De initiatiefnemers roepen op melding te maken door een prive-bericht te sturen. Ze hebben hiervoor heldere instructies gegeven. 

Meer informatie hier.

Andere iniatieven die aandacht besteden aan islamofobie/moslimhaat:

Dit weblog, Republiek Allochtonië:

  • besteedt sinds 2010 aandacht aan incidenten rond moskeeen. De updates van de lijst vind je hier.
  • besteedt sinds 2012  regelmatig aandacht  aan islamofobie en moslimhaat. In 2015 wordt deze aandacht geintensiveerd. Artikelen over moslimhaat hier, artikelen over islamofobie (defnities) lees je hier.
  • op het blog moslimhaat.tumblr.com worden in samenwerking met Republiek Allochtonië uitingen van moslimhaat op internet en sociale media weergegeven. Deze kunnen worden doorgegeven aan info@republiekallochtonie.nl of via de twitteraccount @meerliefde. Ook checken we dagelijks de hashtag #moslimhaat

Onderzoekster Ineke van der Valk doet onderzoek naar incidenten. Artikelen van haar en over haar onderzoek vind je op dit blog hier.

Antidiscriminatiebureau RADAR en de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) doen onderzoek in de regio Rotterdam/Rijnmond. Meer hier

Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie is vorig jaar een meldpunt gestart en heeft ook diverse incidenten verzameld. Ook heeft het Meldpunt enkele malen een verklaring uitgegeven. Het Meldpunt is gevestigd bij Emcemo en bereikbaar via 020 - 4288825. Meer hier

Al Nisa maakt een documentaire over islamofobie en roept op incidenten te melden via islamofobie@alnisa.nl

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over facebook, islamofobie, moslimhaat.

Delen: