Documentaire over Turkse boot tijdens Gay Pride

In opinie op 29-01-2013 | 17:40

Op 4 maart 2013 gaat de documentaire De Turkse Boot in première in de Paradiso in Amsterdam. Deze documentaire volgt de deelnemers van de Turkse boot die meevoer met de Canal Parade tijdens Gay Pride in 2012. Een aantal dagen na Gay Pride blijkt dat deelnemers aan de Turkse boot na afloop van de botenparade ernstig zijn bedreigd. In de film gaan Joost van Bellen en Bas Kosters in op de vraag hoe het is om homoseksueel te zijn in het Nederland van de 21ste eeuw.

In de film worden de Turks-Nederlandse homoseksuele activisten Döne en Serdar gevolgd in hun streven naar erkenning en acceptatie binnen de Turkse gemeenschap. In de documentaire laten Döne en Serdar zien dat homoseksualiteit binnen de Turkse gemeenschap erg gevoelig ligt en dat er een sterk taboe op rust. Na de filmvertoning wordt nagepraat met filmmaker Chris Belloni en met de twee Turkse hoofdpersonen uit de documentaire. In het gesprek zal duidelijk worden of de Turkse boot heeft bijgedragen aan een beter klimaat voor Turkse homoseksuelen. De avond wordt afgesloten met Nederlandse dj’s en Turkse muziek.

Filmmaker Chris Belloni debuteerde in 2012 met de spraakmakende documentaire I Am Gay And Muslim. De film volgt de zoektocht van een aantal jonge, homoseksuele mannen in Marokko naar hun religieuze en seksuele identiteit. I Am Gay And Muslim is vertoond op verschillende internationale filmfestivals, waaronder die van Sydney, Berlijn, Istanbul en Sao Paolo. Op het internationale Human Rights-filmfestival in Kirgizië werd de organisatie middels een gerechtelijk verbod gedwongen om de film van het officiële programma te schrappen.

De Turkse Boot gaat op 4 maart in première in Paradiso (Amsterdam). Aanvang: 20.15 uur, zaaldeuren open: 19:00 uur. Meer info & kaartverkoop: www.paradiso.nl
De film is ook al geprogrammeerd op het Roze Filmfestival in maart 2013 (Ketelhuis).

De Turkse boot is een productie van Stichting art.1 in samenwerking met Public Cinema. De première wordt geproduceerd door Stichting art.1 en Stichting Pera, ondersteund door Paradiso, Roze Filmdagen en Stichting Elance.

Bron: persbericht

Bekijk de teaser hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over gay pride, homo, homo emancipatie, turkse boot.

Delen:

Reacties


Memet - 13/07/2014 02:23

Omdat er veel onbegrip en vooroordelen over zijn hebben wij in Dronten besloten om de anonieme turkse gay-community [ATGC] op te richten, veel [turkse] moslim jongens uit Dronten eo hebben homosexuele of bisexuele gevoelens.
Maar vanwege taboe in de Islam kunnen zij vaak niet uit de kast komen, en dat is jammer.
Ze voelen zich dan vaak schuldig tegenover Allah, familie en vrienden maar wij vinden dat niet nodig, want iedereen verdient het gelukkig te zijn met wie hij of zij is, en God houdt van iedereen of je nou homo, hetero of bisexueel bent.
De turkse cultuur is een echte macho cultuur waar veel mensen nog denken dat homosexualiteit niet bestaat en wordt homosexualiteit simpelweg ontkend. Ook is er veel discriminatie van [turkse] gay moslims, ze worden vaak lastig gevallen, uitgescholden, getreiterd en geintimideerd en daar willen wij iets aan doen.
Bij Secret Garden in Dronten kan je als [turkse] moslim gewoon in vrijheid homo zijn, wij hebben nu ruimte voor 'coming out', en wij organiseren leuke en gezellige homo-aktiviteiten. Ons coming out team, veelal turkse homo's die al [gedeeltelijk] uit de kast zijn, heeft hierin een belangrijke rol gespeeld, en heeft al veel ervaring met anderen 'uit de kast' helpen komen, en met succes! Ze voelen zich nauw verbonden met hun homosexuele medemens.
Veel jonge turkse moslim homos kunnen of willen over dit beladen onderwerp niet praten en blijven daarom soms hun hele leven in de kast zitten. Zij moeten dan een dubbel-leven leiden wat erg vermoeiend kan zijn temeer omdat ze ook vaak uitgehuwelijkt worden en dan blijven worstelen met hun sexuele geaardheid wat weer kan leiden tot psychische problemen zoals depressiviteit. Wat wij ook vaak horen is dat ze dan van alles doen om van hun homosexuele gevoelens af te komen zoals bv vaak gaan bidden of homo-therapie gaan volgen, maar dat blijkt vaak niet of alleen tijdelijk te helpen. Anderen denken dat het een [besmettelijke] ziekte of aandoening is waarvan je kunt genezen. En sommigen denken dat het een 'foute' keuze is.
We weten allemaal dat homosexualiteit in alle lagen van de bevolking voorkomt bij zowel autochtonen als allochtonen [ongeacht welke religie je aanhangt]. Wij willen ze laten weten dat ze bij ons welkom zijn en altijd terecht kunnen met vragen of ideeen hierover.
Bij Secret Garden in Dronten kan je gewoon jezelf zijn, en heb je geen last van mensen die je uitschelden, belachelijk maken [op het internet] je stiekem filmen en je foto's overal heensturen, mensen die je chanteren en haat tegen je zaaien of mensen die naar je spugen als je ergens loopt. Hier heb je ook geen last van pesterijen en intimidatie, of gefluit en geclaxonneer.
Hier kun je gewoon zijn wie je bent en in vrijheid [ook anoniem] moslim & homo zijn.