Debat: de rol van het onderwijs in de burgerschapsvorming

In opinie op 24-06-2013 | 20:53

Stichting Argan en EMCEMO organiseren een debatreeks over burgerschap, bestaande uit zes debatten, met elk een eigen thema. Het tweede debat vindt plaats op donderdag 27 juni aanstaande, van 19:00 uur tot 21:00 uur, in Argan (Jan Tooropstraat 6a, Amsterdam).

Het thema van dit debat luidt: De rol van het onderwijs in de burgerschapsvorming?

Sinds 2006 zijn onderwijsinstellingen verplicht om actief burgerschap en sociale integratie te bevorderen. Maar nog altijd vinden veel scholen het lastig om aan deze plicht te voldoen. Scholen ervaren de wettelijke plicht als ingewikkeld en onduidelijk, en weten zich er geen raad mee. In een recent verschenen rapport (augustus 2012) van de Onderwijsraad, krijgt de Minister van Onderwijs het advies om scholen en leraren te steunen vanwege de complexe opdracht. Wij zullen tijdens dit debat verschillende vragen beantwoorden, zoals 'Wat is de kern van burgerschap?'; ‘Wat is de rol van onderwijsinstellingen in de burgerschapsvorming?’; 'Wat is het belang van burgerschapsvorming binnen het onderwijs?'; ‘Welke invulling zouden onderwijsinstellingen moeten geven aan hun plicht om actief burgerschap en sociale integratie te bevorderen?’; 'Is een invulling van burgerschap wel mogelijk, zolang er geen heldere en onomstreden definitie bestaat van het begrip burgerschap?'

Bij dit debat zijn onder andere aanwezig: Najia Tarhouchi (bestuurslid van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie, ISBO); Lody van de Kamp (schrijver en zet zich als vertegenwoordiger van het Zevenmanschap in voor hoffelijkheid, tolerantie en verbinding); Hessel Niewelink (lerarenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam en doet promotieonderzoek over democratische denkbeelden van Nederlandse jongeren).

U kunt zich voor dit debat aanmelden via info@argan.nl.

Wij zien u graag op 27 juni!

Stichting Argan en EMCEMO

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over argan, burgerschap, emcemo, onderwijs.

Delen: